Λαμία:Ηχορύπανση STOP

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΜΙΑΣ
Ηχορύπανση STOP

Αύγουστος 2006

Όλοι ξέρουμε ότι η Λαμία είναι μέσα στις πρώτες πόλεις με τη μεγαλύτερη ηχορύπανση. Δεν υπάρχει γειτονιά και συνοικία, που να μη διαμαρτύρεται για το θόρυβο όλες τις ώρες της μέρας και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας, μεσημεριανές και μεταμεσονύχτιες. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των τροχοφόρων, αλλά και από την έλλειψη μέτρων από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η ζωή μας γίνεται όλο και περισσότερο αφόρητη. Αναγκαζόμαστε να έχουμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε. Τη «νύφη» την πληρώνουμε όλοι, και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τα παιδιά που διαβάζουν αλλά και οι ηλικιωμένοι, που βρίσκονται τις περισσότερες ώρες στο σπίτι.

Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Το πρόβλημα το δημιουργούν κυρίως τα μηχανάκια όλων των κυβικών με τις κομμένες εξατμίσεις, αλλά και τα αυτοκίνητα, που παραβιάζουν το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη, και κυρίως τις ώρες κοινής ησυχίας και τις μεταμεσονύχτιες. Αμφισβητείται κάθε έννοια σεβασμού στον συνάνθρωπο, κάθε έννοια ευνομούμενης πόλης μπροστά στην κακώς εννοούμενη «διασκέδαση» των οδηγών. Η έλλειψη επιτήρησης από τα αρμόδια όργανα της τροχαίας, η έλλειψη ενημέρωσης και προειδοποίησης των οδηγών καθώς και η μη ύπαρξη πινακίδων και σήμανσης, δίνουν την εικόνα της μη ελεγχόμενης αστικής περιοχής.

ΘΟΡΥΒΟΣ: Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θόρυβος είναι υπεύθυνος για πληθώρα προβλημάτων, που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο δημιουργώντας άμεσο αντίκτυπο τόσο στην υγεία όσο και στην ποιότητα ζωής.
Ο ανεπιθύμητος θόρυβος:
* αυξάνει την πίεση, προκαλεί κούραση, μειώνει τον ύπνο, αυξάνει το άγχος, επηρεάζει αρνητικά την πέψη και παρεμποδίζει τη συγκέντρωση
* συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες
* συμβάλει στις καρδιακές παθήσεις και τα ανυπολόγιστα κρούσματα βλάβης της ακοής
* μειώνει την παραγωγικότητα, μειώνει τις δυνατότητες εκμάθησης, αυξάνει τα ατυχήματα, αυξάνει τις ημέρες απουσίας από την εργασία και συμβάλλει στην αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Ο ήχος της εξάτμισης μπορεί να μην απειλεί την ακοή μας άμεσα,
όμως μπορεί να επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ;

Η ησυχία και η ανάγκη για ξεκούραση και ηρεμία αποτελούν αναντικατάστατο κοινωνικό αγαθό, το οποίο προστατεύεται με νόμους και ευρωπαϊκές οδηγίες και οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να υπερασπίσουμε.


ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ…

Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν φτάνει μόνο η αγανάκτηση και η απλή διαμαρτυρία Ζητάμε από την αστυνομική διεύθυνση και τον δήμο να πάρουν άμεσα μέτρα και να προστατέψουν την ποιότητα της ζωής και την υγεία μας. Υπενθυμίζουμε ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να ζούμε σʼ ένα προστατευμένο αστικό περιβάλλον, το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται “χάρη”, αλλά καθήκον της πολιτείας και του δήμου.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους Λαμιώτες να ευαισθητοποιηθούν, να σεβαστούν, να διαφυλάξουν αλλά και να διεκδικήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμα στην ξεκούραση, την ησυχία στο σπίτι και την ηρεμία, την σωματική και ψυχική τους υγεία


ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές. Η απερχόμενη δημοτική αρχή και ο κ Κοτρωνιάς ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο κ δήμαρχος τον Αύγουστο του 2004 στην Επιτροπή Πολιτών της οδού Υψηλάντη. Κορώνες και υποσχέσεις θα ακούσουμε και τώρα από τον ίδιο, και τις άλλες παρατάξεις. Ελπίζουμε να ακούσουμε κάτι και για το πρόβλημα του θορύβου. Η Πολιτική Κίνηση Λαμίας των Οικολόγων Πράσινων προτείνει:


– Ειδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία των αρμοδίων φορέων (Αστυνομική Διεύθυνση, αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Σύλλογος Δικυκλιστών, Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Συνοικιακά Συμβούλια)
– Ενίσχυση της επιτήρησης της αστυνομίας στα πλαίσια της αντιμετώπισης: της πλημμελούς λειτουργίας των εξατμίσεων, της πρόκλησης θορύβου κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και της παραβίασης των ορίων ταχύτητας στην πόλη.
– Έκδοση εντύπου ενημερωτικού υλικού, που να μοιράζεται σʼ όλους τους χώρους
– Ειδική ενημέρωση στα σχολεία από τους καθηγητές και την Ειδική Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου
– Συζητήσεις στα ΜΜΕ, διαφημιστικά τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά σποτς
– Πινακίδες ενημερωτικές για τα όρια ταχύτητας στην πόλη και την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας
– Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες Πόλεις και Ηχορύπανση»
– Ειδικά σήματα, φανάρια και ραντάρ για τον έλεγχο της ταχύτητας σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η Υψηλάντη
– Τοποθέτηση “τα μάτια της γάτας” στους δρόμους, που αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες για τη μείωσή τους


Το πρόβλημα είναι περισσότερο θέμα ενημέρωσης και αλλαγής νοοτροπίας των δημοτών, ιδιαίτερα των νέων της πόλης μας.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Λαμιακό Τύπο26-9-2007 με υπογραφή
Πολιτική Κίνηση Λαμίας
“Οικολόγοι Πράσινοι”
Το παραπάνω άρθρο ειναι δημοσιευμένο και στο site:
http://www.e-ecology.grΊσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *