Πέντε πόλεις με τα ντεσιμπέλ στο κόκκινο

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία στη λίστα με τις πλέον θορυβώδεις της Ευρώπης.

Τρίτη, 07.08.07

Ο ι σκύλοι γαβγίζουν μόνο 10 λεπτά τη μέρα. Τα καμπανάκια των παγωτατζήδων δεν χτυπούν πια. Το κούρεμα του γκαζόν έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Οι γερανοί «σηκώνουν» τα αυτοκίνητα όταν ο συναγερμός τους χτυπάει πάνω από τρία λεπτά. Οχι, δεν πρόκειται για χολιγουντιανή παραγωγή με θέμα την ηχορύπανση αλλά για τα νέα μέτρα που ισχύουν από τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη και τιμωρούν με αστρονομικά πρόστιμα τους παραβάτες. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, οι κάτοικοι της «πόλης που ποτέ δεν κοιμάται» δεν αντέχουν άλλο το θόρυβο.

Οπως, βέβαια, και όλος ο κόσμος στον πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 140 εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες συμβιώνουν με ανυπόφορους θορύβους και άλλα 110 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία και στον ύπνο τους, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λαμία συγκαταλέγονται στις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης, ενώ η Αθήνα είναι φυσικά ο «μεγάλος ασθενής» της ηχορύπανσης, με το 60% των κατοίκων της να υποφέρει από το μηχανολογικό, κυκλοφοριακό και αστικό θόρυβο. Με όριο κινδύνου τα 70 ντεσιμπέλ, τρία εκατομμύρια κάτοικοι του Λεκανοπεδίου εκτίθενται σε θορύβους έντασης 75 ντεσιμπέλ κατά μέσο όρο, ενώ στα κεντρικότερα σημεία ο θόρυβος ξεπερνά τα 100 ντεσιμπέλ.

Οι μετρήσεις αναδεικνύουν φυσικά ως βασική πηγή του αστικού θορύβου την αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων και ειδικά των δικύκλων. Υπολογίζεται πως το 5% των αυτοκινήτων και το 40% των δικύκλων που κυκλοφορούν στην Αττική εκπέμπουν στάθμες θορύβου υψηλότερες από τις επιτρεπόμενες. Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει πρόστιμο 83 ευρώ και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας στα οχήματα χωρίς σιγαστήρα στην εξάτμιση και πρόστιμο 17 ευρώ σε κάθε άσκοπη χρήση των ηχητικών προειδοποιήσεων, κοινώς της κόρνας.

Τροχαία – ΥΠΕΧΩΔΕ
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Στέφανος Μανιάς, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), «οι κύριοι υπεύθυνοι για τους ελέγχους, δηλαδή η Τροχαία και το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις όσο συχνά πρέπει. Η ηχορύπανση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην Αθήνα, σημαντικότερο ακόμη και από την ατμοσφαιρική ρύπανση», συνεχίζει. «Εκτός από τα αυτοκίνητα και τα δημόσια έργα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα μηχανάκια. Στο ΕΜΠ δεχόμαστε συνεχώς καταγγελίες από απελπισμένους πολίτες, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ ένας άνθρωπος που έχει να πάει στη δουλειά του στις 7 το πρωί. Δεν έχω δει ποτέ την Τροχαία να σταματάει μηχανάκι για την ηχορύπανση ούτε να κάνει μετρήσεις. Το ίδιο πρόβλημα δεν ισχύει μόνο για την Αθήνα, αλλά και για τα νησιά. Η ηχορύπανση από τις μοτοσικλέτες βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό».

Κι ενώ οι προεκλογικές εξαγγελίες του Νικήτα Κακλαμάνη ήταν ότι θα ενεργοποιούσε τη Δημοτική Αστυνομία σε ζητήματα ηχορύπανσης, σήμερα οι αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων επιμένουν πως το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά την Αστυνομία και το Υγειονομικό, αφού αυτές οι Αρχές κάνουν και τις απαραίτητες μετρήσεις. Οπως λέει ο κ. Ανδρέας Παπαδάκης, αντιδήμαρχος Καταστημάτων και Ασφάλειας, «δέχεται και ο δήμος πολλά παράπονα για τον υπερβολικό θόρυβο αλλά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μη δίνει παρατάσεις για άδεια μουσικής στα εστιατόρια, στα καφέ και τα μπαρ πέραν της 11ης βραδινής ώρας». Ελέγχους πάντως διενεργεί και η Νομαρχία. Πρόσφατα, με εντολή του νομάρχη έγινε έλεγχος στου… Ψυρρή μετά από καταγγελίες και εντοπίστηκαν τουλάχιστον δέκα καταστήματα με προβλήματα στην περιοχή.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν λείπουν και τα ευτράπελα. Τον περασμένο Ιούνιο το διοικητικό πρωτοδικείο της Αθήνας επέβαλε πρόστιμο 80.000 ευρώ στο 31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου για ηχορύπανση, έπειτα από αγωγή οκτώ περιοίκων που ενοχλούνταν από τις παιδικές φωνές και τη σφυρίχτρα του γυμναστή. Η σχολική επιτροπή καλείται τώρα να πληρώσει το πρόστιμο και να τοποθετήσει ηχοπετάσματα στην αυλή του σχολείου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του πολιτισμικού επιπέδου μιας χώρας είναι τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός της. Και είναι γεγονός ότι οι Ελληνες είμαστε πολύ… θορυβώδεις. Ας ελπίσουμε ότι έχουν δίκιο κάποιοι επιστήμονες από τη Σκοτία, οι οποίοι εκτιμούν ότι την επόμενη 20ετία θα δημιουργήσουν «ζώνες ησυχίας» στις πόλεις, ενώ ύστερα από 30 χρόνια, κάθε γραφείο (κάθε επιχείρησης) θα «ηχομονώνεται» με το πάτημα ενός κουμπιού.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΖΟΥΜΑ
Ελεύθερος Τύπος

1 thought on “Πέντε πόλεις με τα ντεσιμπέλ στο κόκκινο”

  1. καλησπερα σας.χρειζομαι καποια βοηθεια για θεματα ηχορυπανσης.
    με την αστημομια δεν εβγαλα καποια ακρη και λεφτα για δικογορο δεν περισευουν.
    διπλα απο την κατηκια μου λειτουργρι εδω και λιγο καιρω μια μεταφορικη εταιρια που δεν εχει ωραριο.
    μερα νυχτα ο θορυβος και τα υβρεολογια μου λενε καλημερα και καληνυχτα..
    μηπως θα μπορουσατε να με βοηθησεται.
    ισως μα καποιες συμβουλες…
    ευχαριστω εκ τον προτερον.

Leave a Comment