Aφόρητη ηχορυπανση απο σκηλια και προτασεις για την διαβουλευση νεου νομου για κατοικιδια

Είναι η μοναδική ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη πηγή θορύβου που απαντάται παντού σε πόλεις και επαρχίες μέχρι και την πιο απόμερη γειτονιά .

Τα γενικά χαρακτηριστικά της ηχορύπανσης από γαυγίσματα είναι

1. υψηλή ένταση θορύβου της τάξεως 85db
2. συναντάται σε κάθε γειτονιά
3. συχνότητα εμφάνισης από λίγα λεπτά μέχρι και πολλές ώρες ανεξάρτητος ωρών κοινής ησυχίας
4. εκπέμπονται συχνότητες έως και 2- 5khz οι οπιες είναι οι ποιο ενοχλητικές και επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου
5. σε ένα οικοδομικό τετράγωνο μπορεί να βρίσκεται πόλη μεγάλος αριθμός σκύλων και μόλις γαυγίζει ο ένας να ακολούθου και οι υπόλοιποι
6. λιγότερο από ένα λεπτό γαυγίσματος αρκεί μόνο για να προκληθεί ανεπιθύμητη αφύπνιση
7. και όλα αυτά κάθε μέρα.
Συμφώνα με το παγκόσμιο οργανισμό υγείας αλλά και πολυάριθμες μελέτες σε μεγάλα πανεπιστήμια έχει τεκμηριωθεί επαρκώς η βλαπτική δράση του θορύβου στον άνθρωπο.
Ενδεικτικά προκαλεί βλάβες στο νευρικό, κυκλοφοριακό, γαστρεντερικό
και ενδοκρινικό σύστημα καθώς επίσης και στον ψυχισμό του ανθρώπου. Επίσης επηρεάζει την η ικανότητα και τον βαθμό αποδοτικότητας των εργαζομένων και φοιτητών, μαθητών στα καθήκοντά τους, προκαλεί σωματική κόπωση, εμφάνιση πονοκεφάλων και ημικρανιών και συναισθημάτων όπως ανησυχία και αβεβαιότητα
έκθεση θορύβου μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες περιπτώσεις
ακόμα και στην κατάθλιψη. Ακόμα αναφέρονται διαταραχές στην πέψη, τον ύπνο, τη συμπεριφορά, ταχυκαρδία, άγχος, υπερένταση, υπέρταση, εκνευρισμό, και αισθήματα δυσαρέσκειας.

Στο νέο νομοσχέδιο θα πρέπει αξιολογηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από το γαύγισμα σκύλων σε κατοικημένες περιοχές και να προληφθούν ορισμένα σημαντικά μετρά που δύναται να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα για δυο σημαντικούς λογούς

1. την προστασία του ανθρώπου από τον σκύλο λόγο ηχορύπανσης.
2. την αντιμετώπιση της κακοποίησης κακομεταχείρισης, και έλλειψη φροντίδας του σκύλου από τον άνθρωπο που έχει ως επακόλουθο το παρατεταμένο γαύγισμα.

Αυτό που προτείνετε να εντεθεί στο νέο νόμο ώστε να επιτευχτεί η συμβίωση σκυλού με τους κατοίκους είναι η εξής

1. Ως ζώο συντροφιάς ο σκύλος να αποτελεί τελευταία επιλογή (τα αλλά κατοικίδια ζώα συντρόφια προσφέρουν)
2. Να έχουν σκύλο μόνο όσοι είναι υπεύθυνη να τον συντηρούν συμφώνα με οδηγίες φιλοζωικών σωματείων και όπως ορίζει ο νομός. (όχι απλά επειδή εχει και ο γείτονας)
3. Οι σκύλοι να καταγράφονται και να δηλώνονται με το όνομα και την διεύθυνση του ιδιοκτήτη σε βάση δεδομένων που θα έχει πρόσβαση η ΕΛ. ΑΣ.
Προσωπικά κάλεσα την αστυνομία και δεν μπορούσε να προσδιορίσει τα μεσάνυχτα από πιο όροφο και διαμέρισμα προέχετε το γαύγισμα. ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις στον κάτοχο του.
4. Οι σκύλοι θα βρίσκονται σε κατοικούμενες περιοχές με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπαιδευτή για να μη γαυγίσουν αδιάλειπτα και χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
Αν ο σκύλος γαυγίζει συνέχεια σε περιπτώσεις πραγματικού κινδύνου πχ εισβολή ληστών, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να διακρίνει αν το γαύγισμα προέχετε λόγο ότι ο σκύλος αντιλήφτηκε του κλεφτές.
Άρα πρέπει ο σκύλος να είναι εκπαιδευμένος
και δεύτερον ότι ένα καλό σύστημα συναγερμού είναι πιο αξιόπιστο από ένα σκύλο τον όποιο μπορούν να εξουδετερώσουν πιο εύκολα οι ληστές. (Δικαιολογητικό εκπαίδευσης θα προσκομίζεται με την δήλωση του σκύλου)
5. Σε οποιαδήποτε βάσιμη καταγγελία παρατεταμένης ηχορύπανσης λόγο ότι ο σκύλος έμεινε χωρίς νερό, φαγητό ο ιδιοκτήτης δεν τον επιμελείται όπως πρέπει κλπ. ο εισαγγελέας υπηρεσίας θα διατάζει την άμεση απομάκρυνση του σκύλου από τον κάτοχο του. είτε για επανκεπευδευση, είτε την διατήρηση του σε φιλοζωική εταιρία. ακόμα να υπάρχει και η δυνατότητα αυτοφώρου (υπό την κρίση του αξιωματικού υπηρεσίας) όπως γίνεται και με την διατάραξη από δυνατή μουσική.
6. Η ηχορύπανση από τους σκύλους να θεωρείτε όλο το 24ωρο και όχι μόνο τις ώρες κοινής ησυχίας. Οι παραπάνω βλαπτικές επενεργείς στην υγεία του ανθρώπου θα προκληθούν ανεξαρτήτως ωρών κοινής ησυχίας.(δεν υπάρχει κάποια ανοσία αν είναι ώρα πχ είναι 10 το πρωί)
Στην γειτονιά μου υπάρχουν τουλάχιστον 10 σκυλιά και τελικά ακούγετε από άλλα μαζί ένα συνεχές εξοργιστικός θόρυβος με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κοιμηθώ και να διαβάσω ως φοιτητής με επιπτώσεις στο να κόβομαι σε μαθήματα η να έχω χαμηλή βαθμολογία που δεν την αξίζω με άμεσες επιπτώσεις στο μεταπτυχιακό μου και στην εργασία μου.
Με το υφιστάμενο καθεστώς έχω φωνάξει αρκετές φορές την αστυνομία ο ιδιοκτήτης αδιαφόρησε πλήρως και ο εισαγγελέας με είπε ότι κατανοεί το πρόβλημα αλλά ο νομός δεν του δίνει το δικαίωμα της άμεσης απομάκρυνσης σε φιλοζωική εταιρία παρά μόνο σε αποδεδειγμένη σκληρή κακοποίηση ( η εγκατάλειψη δεν συνιστά κακοποίηση;) αλλά περιορίζεται μόνο σε συστάσεις από την αστυνομίας τις οποίες δεν υπολογίζουν.
Ενώ ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διαμένει σε ένα ήσυχο περιβάλλον και το σπίτι του πρέπει να αποτελεί καταφύγιο ηρεμίας αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχτεί με την υφιστάμενη νομοθεσία.
Συγκεκριμένα στην περίπτωση που αναφέρω και συμβαίνει σε πολλές γειτονίες από ότι διαβάζω σε blogs θα πρέπει
Να καλέσω τουλάχιστον 2 με 3 φορές την αστυνομία για κάθε σκύλο δηλαδή 20 και πλέον φορές
Μόνο τις ώρες κοινής ησυχίας
Αν γαυγίσουν την στιγμή που θα έρθει το περιπολικό γιατί μόλις το δουν κατευθείαν το γαύγισμα θα σταματήσει (έχει συμβεί)
Να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες και να γίνουν σε πρώτη φάση 2 με 3 ευγενικές συστάσεις αν είναι εκείνη την ώρα και ημέρα.
Να κάνω 10 φορές ασφαλιστικά μετρά και αγωγές στους γείτονες μου ενώ εδώ μια φορά πήγα στο εισαγγελέα για ένα κάτοχο σκύλου και την επομένη μέρα προκλήθηκαν ζημίες στο ΙΧ μου αντιλαμβάνεστε κάνεις ποσό ανέφικτο είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αναγνώστης

31 σχόλια σχετικά με το “Aφόρητη ηχορυπανση απο σκηλια και προτασεις για την διαβουλευση νεου νομου για κατοικιδια”

  1. Το να ενοχοποιηθούν τα σκυλιά για αποτυχια σε εξετασεις κλπ ειναι μια δικαιολογία που δυστυχώς ως φοιτητής που ημουν δεν σκέφτηκα ποτε να την χρησιμοποιήσω. κρίμα..
    Παρέλειψες να γράψεις κ την βιβλιογραφία στο τέλος…
    Τελειώνοντας να τονίσω οτι δεν συμπαθώ καθόλου τα ΣΚΥΛΙΑ αλλά κατα ώρας σε σημείο υπερβολής/εμμονής δεν έφτασα.

  2. tora eida to sxolio
    loipon exeis dei kai exei akousi poli liga gia to poso enoxlitika mporyn na einai ta skilia

    loipon idou i rodos isou kai o skilos

    mporyme na kanoume ena test

    katse mia mera mesa se ena ektrofiao skilon giati akrivos etsi einai kai i geitonia mou kai se ligo esti tha tis metatrepsun tora pou zitane na exoyn kai perisoter apo 2 kaoitikidia se kathe spiti kai tha grapseis tin epomeni mera ena test
    sto opio tulaxiston o mesos oros atomon tha to pernouse aneta an diavaze mia mera se ena isixo domatio
    ekei na se do……….

    oso afora gia ti dikaiologia kai emoni otan exeis vathmo ptixiou 5+ kai kaneis aitisi gia metaptixiako eno prepi na exeis ena 7 toylaxiston gia na se dextoun se aporiptoun kai sterise to metaptixiako py tha to ekanes se antitheti periptosi pragma to opio se kovei moria k allazei tin epagellmatiki sou stadiodromia.
    etsi einai i leptomeries kanoun tih diafora

  3. Η κατάσταση με την ηχορύπανση απο τα γαβγίσματα των σκύλων έχει ξεφύγει πολύ απο μια συζήτηση για την φιλοζωία. Τα σκυλιά όπως και όλα τα ζώα της πλάσης έχουν δικαίωμα στην ζωή και μάλιστα σε μια ζωή χωρίς τυραννία και εγκλεισμούς.
    Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την απαράδεκτη πλέον κατάσταση που επικρατεί στις γειτονιές της Αθήνας. Σκυλιά παρατημένα για ώρες ή και μέρες ακόμη στα μπαλκόνια που γαβγίζουν ασταμάτητα κάνοντας την ζωή των γειτόνων ανυπόφορη. Είναι μια τριτοκοσμική κατάσταση που δεν συνάδει ούτε με την φιλοζωία ούτε με την φιλανθρωπία και σε καμία περίπτωση με σεβασμό της ζωής των σκυλιών και των γειτόνων.
    Χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο που να ξεχψρίζει κατ’ αρχήν τα ζώα συντροφιάς και τα ζώα ασφαλείας όπωςε είναι ο σκύλος. Δεν χρειάζονται όρια στην κατοχή ζώων αρκέι να μην ενοχλούν την γειτονιά και την ησυχία των ανθρώπων.
    Τα σκυλιά πρέπει να δηλώνωνται σε υπηρεσία του δήμου και να εκπαιδεύονται ώστε να μην γαβγίζουν . Ο δήμος θα εποπτεύει την ορθή συμβίωση. Όταν υπάρχουν πάνω απο τρείς καταγγελίες για διατάραξη της ησυχίας θα πρέπει να εφαρμόζεται διαδικασία αυτοφώρου και υψηλότατο πρόστιμο (περίπου 700€) για τους κατόχους. Το πρόστιμο θα διπλασίάζεται σε κάθε επερχόμενη καταγγελία (που διαπιστώνεται απο την δημοτική ή την κλασσική αστυνομία) . Επίσης αυτόφωρο και πρόστιμο εαν δεν υπάρχει δήλωση του σκύλου στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
    Για το θέμα των ακαθαρσιών σε δημόσιους χώρους είναι ένα άλλο τεράστιο θέμα.

  4. Epitelus.Sait pu epiraspizun anfropus kai oxi glikitata skilakia.Prosfata meta apo tria xronia diamaxis me filozous gitones,afisa olokenurio spiti(me danio weweos).Fasaria 24 ores 24oro,apotelizma taxikardia stoFOUL,piesi,asigedrosia,aipnia,newra,eftasa sto orio kataflipsis.Kaname paratirisis.Apandisi-Skili ine kai gawgizi.Meta katangilies stin astinomia,afti kali anfropi filozoi mas ewrizan kai afinan ta skilia tus na katuran ston tixo tou spitiou ,o tixos egine prasino kitrinos.Kai pola,pola alla.Ine dinaton ta skilia na exoun peresotera dikiomata apo tous anfropous,na orizoun ores pote na kimifo kai pote oxi,iga tirisi ores kinis isixias den to sizitame iga tous iperoxous anfropous filozous den iparxi aftos nomos.Kai ti na pi-NOMOS KINIS ISIXIAS-simera iparxoun anfropi pou kanun 2-3 doulies iga na epiwiosoun,ernan sto spiti stis7-8 ores to wradi to noritero,kai den wriskon isixia,afti anfropi ti xroustan se afta glikitata skilakia.Ektakti isfora,telos akinitis periousias kai polla alla plironoun anfropi oxi skilia.Kai ftasame sto simio ,kratos na epiraspizi skilia kai oxi anfropus,tote as pene na zitisoun lefta apo skilia.OLLA AFTA GINOUNTE XARI STOUS ANFROPOUS IOPII ME FANATIZMO TOUS KATAFERAN NA PIRASOUN KATALILOUS NOMOUS,POU APLOS POLITIS DEN MPORI NA KANI TIPOTA,ME IPOSTIRIKSI ETERION FARMAKON KAI TROFIMON IGA SKILIA.XTIZOUN KENOURIA PILATIA.IGA AFTO FILOZOIKES ORGANOSIS EXOUN AKRIWOUS DIKIGOROUS.MILAME IGA POLLA LEFTA TZIROU KAFE XRONO.SIMFERON .KAI POU SIMFERON,ANFROPINO DIKEOMA DEN EXI SIMASIA.AFTO MONO STIN ELLADA KAI ALLES TRITES XORES GINOUNTE.PAROLLA AFTA ANFROPI POU PALEWOUN IGA DIKIOMATA TOS PREPI NA ENOSOUN DINAMES TOUS KAI NA EPIMENOUN STO DIKIO.ADMIN KAI SOTIRIA BRAWO,MAZI SAS.

  5. ελεος πια με τα σκηλια.στην ελλαδα ειμαστε φιλωζωοι και οχι φιλανθρωποι.ανεστισια στο επακρο.εχω ενα σκηλι στο διπλα διαμερισμα και σκεφτομαι να πουλησω το σπητι μου…η αστηνομια τιποτα.η μυνηση που εχω κανει ολο αναβολη.αν πεσει καμια φολα μετα πιος θα φταιει?

  6. Takis.Mono pou ekanis minisi,brawo sou.Ego tous iha 6,apo olis plewres.Se pion proto minisi na kanis.Des nomo 15B96 iga astinomikes diataksis-ΦΕΚ15/96 Arfro2 paragrofos3,ton exoun ksexasi astinomiki kai dikigori(lei iga tirisi isihias 24 ores 24oro ).Filozoi ton kseroun,kai weweos den miloun.

  7. Συμφωνώ απόλυτα με την κατάσταση όπως την περιγράφουν φιλόζωοι και μή. Έχω σκυλιά (2) και τα έχω εκπαιδεύσει να μην γαβγίζουν. Τόσο απλά! Με ενοχλούν οι χαζοχαρούμενοι νεόπλουτοι που αγοράζουν σκυλιά για τις 2 ώρες την ημέρα που είναι σπίτια τους και μετά τα παρατάνε…Σημειωτέον, πως οι ώρες κοινής ησυχίας βάσει των ισχύουσων αστυνομικών διατάξεων του 1993, δεν αφορούν τα οικόσιτα ζώα αλλά τους ανθρώπους. Για τα ζώα όλες οι ώρες είναι “κοινής ησυχίας”. Και εγώ κάποτε είχα σκυλί που γάβγιζε συνεχώς και τελικά “έκοψα την καλημέρα” στο σκυλί μου, όχι στους γείτονές μου.

  8. enas skilos tou geitona gaugizei oloi tin imera .mou erxete na paro ena losto kai na to spaso sto xilo. Xestika gia tous filozoous, pragmatika.Ama eise filozoos kane to koproskilo sou na se akouei… oi alloi den sou ftene se tipota

  9. Καταλαβαίνω το πρόβλημά σας με την ηχορύπανση. Πας να μείνεις στα προάστεια για λίγη ησυχία και έχεις τα καλόσκυλα να σε τυρανάννε… Έχω γείτονα νεόπλουτο με 3 σκυλιά ανεκπαίδευτα που με το παραμικρό λυσσάνε. Λοιπόν ρώτησα δικηγόρο και μου πε πως σύμφωνα με τις αστυνομικές διατάξεις του 1993, τα σκυλιά ΔΕΝ επιτρέπεται να γαβγίζουν καθ’ όλο το 24ωρο (αυτά περί ωρών κοινής ησυχίας ΔΕΝ ισχύουν για τα οικόσιτα ζώα).

  10. @ΓΠ: Είμαι σίγουρος ότι κόβοντας την καλημέρα στο σκύλο σου, έκοψε σταδιακά το γάβγισμα χωρίς αιτία:-). Δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος δεν εκπαιδεύει το σκύλο του ή τα σκυλιά του ώστε να συμβιώνουν όλοι αρμονικά
    @kostas : Σε καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά δυστυχώς φταίει ο ιδιοκτήτης. Δυστυχώς επίσης, η ελληνική νομοθεσία δεν υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να εκπαιδεύουν τους σκύλους τους.
    Προσωπικά, πλέον θεωρώ περισσότερο εκνευριστικούς τους θορύβους της πόλης από το γάβγισμα. Αν όμως ζούσα ακόμα μέσα στην πόλη, το γάβγισμα θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα και ίσως να μου έφταιγε ο σκύλος και όχι ο γύφτος με τη ντουντούκα τα παιδία που παίζουν στο δρόμο (απαγορεύεται ρητά) ή ο κρετίνος διπλανός μου που βαράει την πόρτα κάθε φορά που μπαινοβγαίνει στο σπίτι του.
    Θα μπορούσες να κινηθείς νομικά ενάντια στο γείτονά σου. Αν κάνεις κάτι τέτοιο, φρόντισε να μην πληρώσει το ζώο την ανθρώπινη μ@λ@κία. Μπορείς σε πρώτη φάση να κάνεις έγγραφη και επώνυμη καταγγελία για το θόρυβο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου. Φρόντισε στο κείμενό σου να αιτείσαι τον έλεγχο ηλεκτρονικής σήμανσης και ύπαρξης ενημερωμένου βιβλιαρίου και την επιβολή διοικητικών προστίμων σε περίπτωση παράβασης (τσιπ, βιβλιάριο, μόνιμη διαμονή σε μπαλκόνι). Έτσι, εξασφαλίζεις ότι δεν θα παρατήσει το σκύλο. Καλού κακού, βγάλε καμία φωτογραφία του ζώου. Στη συνέχεια, μπορείς να κάνεις μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα για διατάραξη της νομής σου. Αυτά αν θες να ακολουθήσεις μια επιθετική πολιτική.
    Αν ο γείτονάς σου είναι ανοιχτόμυαλος και συζητήσιμος άνθρωπος, πρότεινέ του να εκπαιδεύσει το σκύλο του χωρίς πνίχτες και άλλα εργαλεία βίας. Θα αλλάξει οι ζωή και των τριών σας (η δική σου, του γείτονα, και κυρίως του σκύλου).

  11. Παντα σε αυτες οι περιπτωσεις οι ιδιοκτητες ειναι περισσοτερο ζωα απο τα ιδια τους τα κατοικιδια. Κι εγω στο κεντρο της Αθηνας μενω σε ησυχη γειτονια και πραγματικα με ενοχλει πολυ που λογο αδιαφοριας και ελλειψης (στοιχειωδους) παιδειας διαταρασεται η ησυχια της γειτονιας κ επομενως η ποιοτητα ζωης. Εγω εχω μια ηλικωμενη κυρια με 6 σκυλια (να τα εκατοστησει) απεναντι μου αλλα στο μπαλκονι,αλλα στην ταρατσα κ γαυγιζουν ολη μερα (και νυχτα πολλες φορες) με οποιαδηποτε αφορμη. Την εχω πλησιασει και την εχω παρακαλεσει να κανει κατι, να τα μαζεψει, να τα βαλει μεσα στο σπιτι, αλλα μου το παιζει τρελη. Οπως αναφερα και πριν, ελλειψη παιδειας κ ελλειψη σεβασμου στον συναθρωπο σου. Επισης τα συγκεκριμενα σκυλια δεν εχουν βγει ποτε απο το σπιτι (για βολτα) στα 5 χρονια που ζω στη γειτονια. Γιατι γαυγιζουν αραγε?? 🙂
    Τελος πριν λιγες μερες αποφαση ειρηνοδικειου των Χανιων (αρ 191/2012) δικαιωσε πολιτη που παραπονιοταν για γαυγισμα σκυλου. Που και που δικαιωνεσαι…

  12. “Αν ο γείτονάς σου είναι ανοιχτόμυαλος και συζητήσιμος άνθρωπος, πρότεινέ του να εκπαιδεύσει το σκύλο του χωρίς πνίχτες και άλλα εργαλεία βίας.”

    αν ο γείτονας είχε απλά μυαλό χωρίς να είναι και ανοιχτόμυαλος κατ’ανάγκη, δεν θα χρειαζόταν τίποτα από αυτά. ***Δεν τον υποχρεώνει κανείς να έχει σκύλο στο σπίτι***. Αν, εν τέλει, δεν μπορεί να ακολουθεί τον νόμο και να μην ενοχλεί τους άλλους με αυτό, να το δώσει/πουλήσει. Το “δεν μπορώ να τον κάνω να σταματήσει να γαβγίζει” ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Δεν με νοιάζει ΤΙ είναι αυτό που κάνει θόρυβο από το σπίτι του άλλου. Κιθάρα, σκούπα, τακούνια, ηχοσύστημα, ζώο, τουφέκια, κανόνια, συναγερμοί, κραυγές, σφυριά, πόρτες.

    Οι φιλόζωοι δεν είναι φιλόζωοι κυρίως. Είναι μισάνθρωποι. Δεν μπορούν (δικαίως ή αδίκως είναι μεγάλη συζήτηση) να αγαπήσουν ανθρώπους και να φερθούν καλά στους ανθρώπους οπότε χρησιμοποιούν τα ζώα για να δείξουν στον εαυτό τους ή τους άλλους ότι αγαπούν *κάτι*. Πες σε κάποιον που αφήνει το σκύλο του να χέζει στο δρόμο “Σε παρακαλώ, μην αφήνεις το σκύλο σου να χέζει στο δρόμο” και θα σου πει “ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΟΖΩΟΣ”. Υπερβολή; ΧΑ! Το είπε ΛΕΞΗ ΠΡΟΣ ΛΕΞΗ (προφανώς πλην του γένους) ένας κόπανος στη μάνα μου.

    σημ: έχω ζώο στο σπίτι μα δεν θα αποκαλούσα τον εαυτό μου “φιλόζωο”. Φιλόζωος στο κάτω-κάτω είναι αυτός που αγαπάει τη ζωή (“φιλόσοφος”, “φιλεύσπλαχνος” “Φιλόλογος” κτλ). Αυτός που αγαπάει τα ζώα λέγεται, κανονικά, ζωόφιλος… κατά το παιδόφιλος, νεκρόφιλος… Αμα δεν τους αρέσει, τα παράπονά τους στην ελληνική γλώσσα όπως εδραιώθηκε πριν χιλιάδες χρόνια όταν οι άνθρωποι ήταν άνθρωποι, τα ζώα ήταν ζώα, οι άνθρωποι δεν πειράζαν τα ζώα, τα φροντίζανε, όμως δεν βάζανε τα ζώα πάνω από τον άνθρωπο ούτε τους μπήκε ποτέ η ιδέα να βγάλουν λέξη για “αυτόν που αγαπάει τα ζώα” με την χαζο-έννοια που της έχουν δώσει σήμερα.

    βαρέθηκα, σταματάω

  13. @Πάνος “ή ο κρετίνος διπλανός μου που βαράει την πόρτα κάθε φορά που μπαινοβγαίνει στο σπίτι του.” μήπώς μένεις στο σπίτι μου αλλά δεν σε έχω δει ποτέ; ο_Ο εσύ μου τρως ρε τα γιαούρτια?!

  14. Αντιμετωπίζω καιεγώ όλα τα παραπάνω προβλήματα.Σκυλιά γειτόνων ηχορυπαίνουν μονίμως και αδειαλλείπτως.Παρά τις συνεχείς συστάσεις , παράπονα,πρόταση για εκπαίδευση ώστε να συμβιώνουμε όλοι αρμονικά οιιδιοκτήτες δεν πήραν κανένα μέντρο.Αντιθέτως υποκρινόμενοι του φιλόζωους εκστομίζουν αφορισμούς για αυτούς που διαμαρτύρονται κατηγορώντας τους για έλλειψη ευαισθησίας και αγάπης προς τα τετράποδα.Αυτό βεβαίως είναι αναληθές διότι συμβαίνει να είμαι ζωόφιλη αλλά η ακατάσχετη ηχορύπανση όλες τις ώρες και ιδιαιτέρως τις νυχτερινές είναι κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται.Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε,Ο νόμος τι προβλέπει σε παρόμοιες περιπτώσεις.Θα ήθελα να γνωρίζω ώστε να κάνω χρήση και επιτέλους να μπεί ένα τέλος στην αδικαιολόγητη και μόμιμη ηχορύπανση που μας περιβάλλει.Γιατί δεν παραδειγματιζόμαστε από τις προηγμένες χώρες όπου εκεί η ησυχία και η γαλήνη των κατοίκων μιας περιοχής είναι επιβεβλημένη.

  15. Γύρω από το σπίτι μου, σε ακτίνα 10-15 μέτρων, βρίσκονται ούτε 1 ούτε 2 αλλά 10 σκυλιά, σε ανοιχτούς χώρους μέρα-νύχτα. Μάλιστα από τον Αύγουστο του ’12 ως τον Αύγουστο του ’13, κοιμόμουν το πολύ 2,5 ώρες το 24ωρο, γιατί το σκυλάκι των απέναντι “πέρναγε εφηβεία και δεχόταν πολλά ερεθίσματα”. Τρεις φορές κάλεσα την αστυνομία και ποτέ δεν ήρθε. Τους πήγα εισαγγελική παραγγελία, αλλά αποτέλεσμα μηδέν.
    Πλέον ο έφηβος ενηλικιώθηκε, και μπορεί να μην επικρατεί εκείνη η εφιαλτική κατάσταση τις νύχτες, αλλά και ησυχία δε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε, ούτε τη μέρα ούτε τη νύχτα, με 10 σκυλιά γύρω-γύρω, και τόσο κοντά μας. Δε συζητάω καν για το καλοκαίρι που θέλουμε ν’ ανοίξουμε τα παράθυρα και να καθήσουμε στη βεράντα σαν άνθρωποι. Οι υπόλοιποι γείτονες (η μειοψηφία που δεν έχει σκυλιά) σε κατ’ιδίαν συζητήσεις παραδέχονται ότι τους ενοχλεί η κατάσταση, αλλά στους ιδιοκτήτες δε μιλάει κανείς. Από την άλλη,θα μου πείτε, κι εμείς που αντιδράσαμε τι καταφέραμε; Μια τρύπα στο νερό.
    Και ξέρετε γιατί; Γιατί, σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, το να βιάζεις κατ’ εξακολούθηση κάποιον μέσα στο ίδιο του το σπίτι με αυτό τον τρόπο, αποτελεί απλώς…πταίσμα!! Η στέρηση του ύπνου και ο αισθητηριακός βομβαρδισμός είναι γνωστό πως αποτελούν δύο από τις κλασσικές μεθόδους βασανισμού πολιτικών κρατουμένων και αιχμαλώτων πολέμου, και στις περιπτώσεις αυτές εγείρονται ζητήματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όταν όμως τα ίδια βασανιστήρια στα κάνει μέσα στο σπίτι σου ο γείτονας μέσω του σκύλου του, τότε είναι πταίσμα. Ποιος χέστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πάνω απ’ όλα η “φιλοζωία”.
    Και βέβαια, πέρα από τη θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας και την ουσιαστική εφαρμογή της, ειναι επιπλοέν ανάγκη, ο πολίτης που θα κάνει την καταγγελία να προστατεύεται προκαταβολικά από τυχόν αντίποινα από τους (θιγμένους κι από πάνω!!)”φιλόζωους” μισανθρώπους αυτού του είδους.

  16. Καλησπέρα. Παραθέτω το νόμο περί κατοικιδίων.

    (αντιγράφω αρχικά το άρθρο 6) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτους χώρους κ.λπ.). Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ240 Α’) και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

    Παρακάτω ολόκληρη η νομοθεσία. Μην τους αφήνετε να σας τρελλαίνουν. Η φιλοζωική μπορεί να κάνει κάτι, το Υγεινομικό, έχουν λυθεί υποθέσεις έτσι.. Καλή επιτυχία.

    ΝΟΜΟΣ 3170 ΦΕΚ 191/Α/29.7.2003

    Άρθρο 1
    Ορισμοί

    Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    α) Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

    β) Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή του συνοδού του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη ή συνοδού. Δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα οι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης.

    γ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.

    δ) Σοβαρό νόσημα είναι κάθε νόσημα άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και των ζώων, του ίδιου ή και άλλου είδους.

    ε) Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, στην οποία συντηρούνται, σε σημαντικό αριθμό, αδέσποτοι ή ανεπιθύμητοι σκύλοι ή άλλα είδη ζώων συντροφιάς.

    Άρθρο 2
    Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων

    1. Ο ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται:

    α) να δηλώνει το σκύλο του στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων και να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του σκύλου του μέσα σε προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη γέννηση του,

    β) να μεριμνά για την ευζωία και την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του σκύλου του,

    γ) να εφοδιάζεται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου του,

    δ) να μην εγκαταλείπει αυτόν,

    ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου του.

    2. Η σήμανση, η καταγραφή των σκύλων, καθώς και η κατάρτιση του σχετικού μητρώου, γίνονται από κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, σε καταφύγια αδέσποτων ζώων, καθώς και σε κτηνιατρεία ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που διατηρούνται από τους δήμους, τις κοινότητες ή τα ζωοφιλικά σωματεία. Σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, όπου δεν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ιδιώτες κτηνίατροι, η σήμανση και η καταγραφή των σκύλων μπορεί να γίνει και σε αγροτικά κτηνιατρεία των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Η δήλωση, σήμανση και καταγραφή είναι προαιρετική για τους σκύλους που εκτρέφονται για τη φύλαξη ποιμνίων. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής του σκύλου βαρύνει τον ιδιοκτήτη του.

    3. Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό. Ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης. Ο ιδιοκτήτης του κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του σκύλου του. Εντός των ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται και στις δύο περιπτώσεις με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    4. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες. Επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

    5. Ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο σε ανθρώπους ή ζώα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 924 του Αστικού Κώδικα.

    6. Οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την αναπαραγωγή ζώων καινά μεριμνούν για τη στείρωση τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.

    7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται η διαδικασία υποβολής της δήλωσης κατοχής σκύλων, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο τρόπος σήμανσης και καταγραφής αυτών και ενημέρωσης από τους κτηνιάτρους της παραγράφου 2 του φορέα που είναι αρμόδιος για την καταχώριση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων των στοιχείων των σκύλων που έχουν σημανθεί και των ιδιοκτητών τους. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο φορέας που είναι αρμόδιος για την τήρηση των μητρώων αυτών, ο τύπος και το περιεχόμενο του βιβλιαρίου υγείας, η διαδικασία και οι φορείς που είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση και θεώρηση του, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

    Άρθρο 3
    Εκτροφή – Αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων

    1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκτρέφει, αναπαράγει για εμπορικούς σκοπούς ή πωλεί σκύλους, οφείλει να εφοδιάζεται με άδεια που εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην οποία έχει την κατοικία ή την έδρα του, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπονται στο Π.Δ. 184/1996 (ΦΕΚ 137 Α’). Ιδιαίτερα για τη χορήγηση άδειας εκτροφής και αναπαραγωγής σκύλων, πρέπει να τηρούνται και οι διατάξεις του Ν. 604/1977 (ΦΕΚ 163 Α’) και του Π.Δ. 463/1978 (ΦΕΚ 96 Α’). Η άδεια αυτή απαιτείται όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος, σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής. Για τη χορήγηση της άδειας πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) να διαμένουν οι σκύλοι σε χώρους κατάλληλους, όσον αφορά τα υλικά κατασκευής τους, τις διαστάσεις τους, ανάλογα με τον αριθμό των σκύλων που φιλοξενούνται, τη θερμοκρασία, το φωτισμό, τον αερισμό και την καθαριότητα τους καινά υπάρχουν χώροι για την εξάσκηση τους, β) να χορηγείται στους σκύλους κατάλληλη και επαρκής ποσότητα τροφής, νερού, στρωμνής και να παρέχεται δυνατότητα άσκησης, γ) να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ασθενειών μεταξύ των σκύλων, δ) να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των σκύλων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλων φυσικών κινδύνων, ε) να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των σκύλων από και προς την εγκατάσταση εκτροφής, στ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή πριν από το πρώτο και μετά το ένατο έτος της ηλικίας τους, ζ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν από την παρέλευση εννέα μηνών μετά τον τελευταίο τοκετό, η) να τηρούνται βιβλιάρια υγείας των σκύλων, στα οποία θα καταγράφονται οι εμβολιασμοί τους και οι κτηνιατρικές εξετάσεις και πράξεις στις οποίες υποβάλλονται και θ) να τηρούνται στις εγκαταστάσεις εκτροφής μητρώα για κάθε θηλυκό σκύλο αναπαραγωγής και να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για έλεγχο από την αρμόδια αρχή.

    2. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή σκύλοι που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού σκύλου και των απογόνων του.

    3. Δεν επιτρέπεται η πώληση σκύλων με ηλικία μικρότερη των επτά εβδομάδων. Οι προς πώληση σκύλοι φέρουν υποχρεωτικά σήμανση και είναι καταγραμμένοι.

    4. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζονται οι όροι της έκδοσης άδειας καταστήματος πώλησης σκύλων και άλλων ζώων συντροφιάς, οι όροι που πρέπει να πληρούν οι χώροι φιλοξενίας των ζώων, καθώς και ο εξοπλισμός των χώρων αυτών, ανά είδος ζώου.

    Άρθρο 4
    Διοργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων με σκύλους

    1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διοργανώνει εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις με σκύλους οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της αρμόδιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    2. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι σκύλοι πρέπει να βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη του ιδιοκτήτη ή του συνοδού τους, ο οποίος οφείλει να μην τους προξενεί φόβο, αγωνία ή πόνο. Σκύλοι που εκδηλώνουν χωρίς αιτία επιθετική συμπεριφορά προς τα άλλα ζώα ή τον άνθρωπο, φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο ή απομακρύνονται από την εκδήλωση.

    3. Οι σκύλοι που συμμετέχουν σε εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις πρέπει να έχουν δηλωθεί, σημανθεί και καταγραφεί και οι συνοδοί τους να φέρουν το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, από το οποίο να προκύπτει ότι είναι εμβολιασμένοι και ότι έχουν υποβληθεί σε πρόσφατο αποπαρασιτισμό.

    Άρθρο 5
    Υποχρεώσεις ιδιοκτητών γατών και άλλων ζώων συντροφιάς

    1. Κάθε ιδιοκτήτης γάτας έχει τις υποχρεώσεις των διατάξεων των περιπτώσεων β’, γ’ και δ’ της παραγράφου 1 και της παραγράφου 6 του άρθρου 2.

    2. Απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση γατών για την παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

    3. Για τις εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται με γάτες ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 εκτός από αυτές που αφορούν στη δήλωση, σήμανση και στην καταγραφή του άρθρου 4.

    4. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση άλλων ζώων συντροφιάς σε κάθε είδους μονομαχίες.

    Άρθρο 6
    Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες

    Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών. Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος. Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτους χώρους κ.λπ.). Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ240 Α’) και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

    Άρθρο 7
    Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων

    1. Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείριση τους.

    2. Τα συνεργεία περισυλλογής καθοδηγούνται στο έργο τους και ελέγχονται από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της αρμόδιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    3.α. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία σε ιδιόκτητους ή μη χώρους.

    β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το Ν. 604/1977 και το Π.Δ. 463/1978. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι για την εναρμόνιση των καταφυγίων που ήδη λειτουργούν με τους όρους του νόμου αυτού.

    4. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται οδηγούνται σε καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπου υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση και παραμένουν μέχρι να αναλάβει κάποιος ενδιαφερόμενος τη φιλοξενία τους. Σκύλοι που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανση τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει την απώλεια τους, επιστρέφονται σε αυτόν. Δεν επιτρέπεται η υιοθεσία των σκύλων από άτομα ηλικίας μικρότερης των δεκαέξι ετών, χωρίς την έγγραφη συναίνεση των προσώπων που ασκούν τη γονική μέριμνα. Σκύλοι που δίνονται σε ιδιώτες για φιλοξενία, πρέπει προηγουμένως να σημανθούν, να καταγραφούν και να υποβληθούν σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση. Οι σκύλοι που παραμένουν στο καταφύγιο, εφόσον σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου του καταφυγίου κρίνονται υγιείς, επιτρέπεται να επαναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, με απόφαση της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, εντός των διοικητικών τους ορίων και κατά προτίμηση στην περιοχή από όπου περισυνελέγησαν, αφού προηγουμένως σημανθούν, καταγραφούν και υποβληθούν σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση. Την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα και την ευζωία τους έχουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3α. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού τους στην περιοχή όπου επαναφέρονται. Η επαναφορά δεν επιτρέπεται σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας και αεροδρόμια.

    5. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται μετά από κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνοι σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περίπτωση γ’ του άρθρου 1, ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, υποβάλλονται σε ευθανασία. Σκύλοι ανίκανοι να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας, εφόσον μετά από κτηνιατρική εξέταση διαπιστώνεται ότι η διατήρηση τους στη ζωή είναι αντίθετη με την ευζωία τους, υποβάλλονται σε ευθανασία. Σκύλοι που διαπιστώνεται από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένοι ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μέσα στα καταφύγια, με την ευθύνη της διοίκησης τους.

    6. Στο άρθρο 46 του Ν. 998/1979 (ΦΕΚ 289 Α’) προστίθεται παράγραφος 7, που έχει ως εξής: «7. Με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 5 επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων. Η αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις περιπτώσεις β’ και γ’ του άρθρου 2 του Π.Δ. 190/1981 (ΦΕΚ 54 Α’) και εξετάζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 έως 7 αυτού.»

    7. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο, τη διαδικασία και το όργανο που είναι αρμόδιο για τη σήμανση και την καταγραφή των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγονται, τη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς φιλοξενία, την παράδοση τους στο νέο ιδιοκτήτη, τη δήλωση απώλειας, τη φιλοξενία και την επιστροφή των σκύλων που φέρουν σήμανση στον ιδιοκτήτη τους, την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων, την παράδοση των σκύλων σε καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν τη διατήρηση τους, τις επιτρεπόμενες μεθόδους ευθανασίας και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

    8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας παρέχεται οικονομική ενίσχυση στους φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 3α για την ίδρυση και λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο φορέας που επιχορηγείται, ο σκοπός, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

    Άρθρο 8
    Αποτροπή πρόσβασης αδέσποτων σκύλων σε απορρίμματα

    Οι υπεύθυνοι σφαγείων, κρεοπωλείων ή άλλων καταστημάτων διάθεσης τροφίμων, νοσοκομείων, στρατοπέδων, κατασκηνώσεων και γενικώς χώρων και εγκαταστάσεων μαζικής εστίασης έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή της πρόσβασης των αδέσποτων σκύλων στα απορρίμματα των εγκαταστάσεων τους.

    Άρθρο 9
    Εκπαίδευση, επιμόρφωση, προαγωγή ζωοφιλίας

    1. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας μεριμνούν για την οργάνωση ή συνδιοργάνωση με άλλους φορείς επιμορφωτικών σεμιναρίων και την προβολή στα μέσα μαζικής επικοινωνίας προγραμμάτων πληροφόρησης και εκπαίδευσης των ατόμων που είναι κάτοχοι ζώων συντροφιάς, και των ατόμων που ασχολούνται με την εκτροφή, εκπαίδευση, εμπόριο και φύλαξη των ζώων συντροφιάς, καθώς και για την ενημέρωση των προσώπων αυτών σχετικά με το περιεχόμενο των διατάξεων που αφορούν στην προστασία των ζώων συντροφιάς.

    2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας μπορεί να χρηματοδοτούνται δραστηριότητες που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο και να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση αυτή.

    Άρθρο 10
    Αποκομιδή πτωμάτων ζώων

    Οι υπηρεσίες, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι αρμόδιες για την καθαριότητα των οδών του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου έχουν την υποχρέωση να απομακρύνουν από τις οδούς τα πτώματα των νεκρών ζώων και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

    Άρθρο 11
    Κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης ζωονόσων

    1. Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα του ίδιου ή άλλου είδους γίνεται μέσω ειδικών προγραμμάτων που καταρτίζονται από την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Γεωργίας και εφαρμόζονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Αν εκδηλωθεί κρούσμα λύσσας σε ζώο, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής μπορεί να λαμβάνει και πρόσθετα μέτρα είτε σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας είτε σε όλη την επικράτεια, πέραν εκείνων που προβλέπονται από τις διατάξεις των νόμων 1197/ 1981 και 2017/1992 (ΦΕΚ 31 Α’).

    2. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζονται οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί όροι που αφορούν στην αποτροπή του κινδύνου εισβολής στη Χώρα ή διαφυγής επιζωοτικών νοσημάτων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

    Άρθρο 12
    Ποινικές κυρώσεις

    1. Οι παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 5 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δώδεκα μήνες και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ.

    2. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 3 και 4 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες και χρηματική ποινή από τετρακόσια μέχρι δύο χιλιάδες τετρακόσια ευρώ.

    3. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του Ν. 1444/1984 (ΦΕΚ 78 Α’), καθώς και οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 9, 10 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς που κυρώθηκε με το Ν. 2017/1992, τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Ν. 1197/1981, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 5του άρθρου αυτού.

    4. Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά το ζώο από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 και να παραδοθεί σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

    5. Το άρθρο 8 του Ν. 1197/1981 αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 8, 1. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1 παράγραφοι 1,2,3 και 4 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και με τις δύο ποινές. 2. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 2, 3 και 4 παράγραφοι 2 και 3 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι πέντε μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και με τις δύο ποινές. 3. Οι ποινές της παραγράφου 2 επιβάλλονται και για παραβάσεις κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του Ν. 586/1977 (ΦΕΚ 140 Α’).»

    6. Η κλοπή κυνηγετικού σκύλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ.

    Άρθρο 13
    Διοικητικές κυρώσεις

    1. Στους παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 1, 3, 4 και 6 του άρθρου 2, των άρθρων 3, 4 και 5 επιβάλλεται και πρόστιμο τριακοσίων έως χιλίων πεντακοσίων ευρώ. Για τον καθορισμό του ύψους του επιβαλλόμενου προστίμου λαμβάνονται υπόψη η πρόθεση ή μη του παραβάτη, η σοβαρότητα και διάρκεια της παράβασης και η υποτροπή. Στην καθ’ υποτροπή παράβαση των διατάξεων των άρθρων 3 και 4 και της παραγράφου 3 του άρθρου 5 επιτρέπεται η αναστολή της άδειας από έξι μήνες μέχρι τρία έτη ή οριστική αφαίρεση της.

    2. α) Το πρόστιμο που προβλέπεται από την προηγούμενη παράγραφο για τους παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 1 περιπτώσεις α’, δ’ και ε’, 3 και 6 του άρθρου 2, επιβάλλεται με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπο δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, με βάση την έκθεση βεβαίωσης της παράβασης σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου αυτού.

    β) Το πρόστιμο που προβλέπεται από την προηγούμενη παράγραφο για τους παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 1 περιπτώσεις β’ και γ’ και 4 του άρθρου 2, καθώς και των άρθρων 3, 4 και 5, επιβάλλεται με απόφαση του Διευθυντή Κτηνιατρικής της κατά τόπο αρμόδιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, με βάση την έκθεση βεβαίωσης της παράβασης που συντάσσεται από το όργανο που διενεργεί την επιθεώρηση κατά τις σχετικές διατάξεις του νόμου αυτού.

    γ) Ενώπιον του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του Διευθυντή Κτηνιατρικής μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του ο παραβάτης, ο οποίος καλείται για το λόγο αυτόν πριν από τέσσερις τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες. Η απόφαση επιβολής προστίμου επιδίδεται στο πρόσωπο εις βάρος του οποίου επιβάλλεται το πρόστιμο. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ουσίας.

    3. Τα πρόστιμα εισπράττονται από το δήμο ή την κοινότητα, περιέρχονται σε ειδικό λογαριασμό τους και διατίθενται για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης των προστίμων, η αναπροσαρμογή τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

    Άρθρο 14
    Τροποποιήσεις και συμπληρώσεις διατάξεων

    1. Στο άρθρο 4 του Ν. 604/1977 (ΦΕΚ 163 Α’) η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής: «1 Τα κτηνιατρεία και οι κτηνιατρικές κλινικές ιδρύονται κατ’ αποκλειστικότητα από κτηνιάτρους.»

    2. Στο άρθρο 6 του Ν. 604/1977 προστίθενται τα ακόλουθα:

    α) στην παράγραφο 1 αυτού μετά τις λέξεις «Δια την λειτουργίαν» προστίθενται οι λέξεις: «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,»,

    β) στην ίδια παράγραφο μετά το «Εφόσον» προστίθεται νέα περίπτωση α’ με υποπεριπτώσεις αα’, ββ’ και νγ’. «α) Προκειμένου περί κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων:

    αα) Υποδεικνύεται με την αίτηση κτηνίατρος ως επιστημονικός υπεύθυνος, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 10.

    ββ) Συνυποβάλλεται τοπογραφικό διάγραμμα με κάτοψη των εγκαταστάσεων και απαιτούμενων χώρων σε κλίμακα 1:100.

    γγ) Έκθεση περιγραφική του εξοπλισμού».

    γ) Η περίπτωση α’ γίνεται β’ και η περίπτωση β’ γίνεται γ’.

    3. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του Ν. 604/1977 μετά τις λέξεις «Την επιστημονική ευθύνη» προστίθενται οι λέξεις «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,».

    4. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 11 του Ν. 604/1977 μετά τις λέξεις «την επιστημονική ευθύνη» προστίθενται οι λέξεις «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,».

    5. Στο άρθρο 3 του Π.Δ. 463/1978 (ΦΕΚ 96 Α’) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

    α) Οι περιπτώσεις στ’ και η’ της παραγράφου 1 αντικαθίστανται ως εξής: «στ) Ατομική αίθουσα διαμονής φιλοξενούμενων σκύλων

    η) Ατομικό προαύλιο άσκησης σκύλων».

    β) Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Οι χώροι που αναφέρονται στις περιπτώσεις α’ έως και ε’ της προηγούμενης παραγράφου πρέπει να έχουν συνολική επιφάνεια τουλάχιστον εξήντα τετραγωνικών μέτρων και οι χώροι που αναφέρονται στις περιπτώσεις στ’ και ζ’ της ίδιας παραγράφου να έχουν επιφάνεια ανάλογη με τον αριθμό των ζώων που φιλοξενούνται, έχοντας υπόψη ότι για κάθε σκύλο απαιτείται ξεχωριστός χώρος φιλοξενίας και άσκησης με ελάχιστες διαστάσεις μήκους δύο μέτρων, πλάτους δύο μέτρων και ύψους δύο μέτρων. Οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από υγρασία, να εξαερίζονται καλώς και να εξασφαλίζουν την προστασία των ζώων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.»

    6. Τα κτηνιατρεία μικρών ή μεγάλων ζώων που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού υποχρεούνται μέσα σε έξι μήνες από την ισχύ του να προσαρμοστούν με τις διατάξεις του.

    Άρθρο 15
    Καταργούμενες διατάξεις

    Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:

    α) οι διατάξεις του Ν. 829/1978 (ΦΕΚ203 Α’), όπως αντικαταστάθηκαν με την περίπτωση α’ της παραγράφου 2 και την παράγραφο 3 του άρθρου 32 του Ν. 1845/ 1989 (ΦΕΚ 102 Α’), εκτός από τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφοι 1,2 περιπτώσεις β’, γ’ και δ’, 4 και 5 ως ισχύουν, το Π.Δ. 400/1983 (ΦΕΚ 151 Α’), όπως αντικαταστάθηκε με το Π.Δ. 289/1992 (ΦΕΚ 148 Α’), εκτός από τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 9, καθώς και κάθε άλλη κανονιστική πράξη που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του Ν. 829/1978,

    β) το άρθρο τρίτο του Ν. 1444/1984,

    γ) το άρθρο τρίτο του Ν. 2017/1992,

    δ) τα άρθρα 255 παράγραφοι 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9 και 287 παράγραφοι 3α’, 3β’, 6, 10α και 12 του Ν.Δ. 86/1969 (ΦΕΚ 7 Α’) και

    ε) κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει θέματα του νόμου αυτού ή αντίκειται στις διατάξεις του.

    Άρθρο 16
    Οργανωτικά θέματα Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)

    1. Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α’), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι «Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα» και «Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος» αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους «Ινστιτούτο» και «Διευθυντής Ινστιτούτου».

    2. Στο τέλος της περίπτωσης θ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν. 1845/1989, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001 (ΦΕΚ223 Α’), απαλείφεται η τελεία και προστίθεται η φράση «καθώς και σε άλλα στελέχη του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.».

    3. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 7 του άρθρου 10 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001, αντικαθίσταται ως εξής: «γ) Συγκροτεί ίσο αριθμό με τον αριθμό των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας εκλεκτορικά σώματα που αποφασίζουν οριστικά για την πρόσληψη και προαγωγή των ερευνητών.»

    4. Το άρθρο 11 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου 26 του Ν. 2945/ 2001, αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 11, Διάρθρωση ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. 1. Το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. αποτελείται από Κεντρική Υπηρεσία και Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας (Π.Ι.ΑΓ.Ε.). 2. Τα Π.Ι.ΑΓ.Ε. διαρθρώνονται σε Διοικητική Υπηρεσία και Τμήμα Μάρκετινγκ. Στα Π.Ι.ΑΓ.Ε. υπάγονται διοικητικά τα Ινστιτούτα, τα Αυτοτελή Εργαστήρια και τα Κέντρα Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας. 3. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας συντονίζουν επιστημονικά τα ομοειδή Ινστιτούτα και τα Αυτοτελή Εργαστήρια. Σε κάθε Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας συνιστάται Επιστημονικό Συμβούλιο (Ε.Σ.Ε.Ι.). 4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: α) Ορίζονται τα Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας και τα Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.. β) Οι ογδόντα δύο περιφερειακές μονάδες του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. (ινστιτούτα, ιδρύματα, κέντρα, σταθμοί) ενοποιούνται, αναδιαρθρώνονται, καταργούνται και μετατρέπονται είτε ως Ινστιτούτα είτε ως Αυτοτελή Εργαστήρια είτε ως Κέντρα Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας.»

    5. Οι περιπτώσεις β’ και δ’ της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του Ν. 1845/1989, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 12 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001, αντικαθίστανται ως εξής: «β) Αποφασίζει για τα θέματα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των Ινστιτούτων, των Αυτοτελών Εργαστηρίων και των Κέντρων Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας που ανήκουν στην αρμοδιότητα του σύμφωνα με το νόμο αυτόν, τους κανονισμούς οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας, κατάστασης προσωπικού, προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης, καθώς και τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. δ) Συντάσσει ύστερα από εισήγηση των Διευθύνσεων των Ινστιτούτων, των Προϊσταμένων των Αυτοτελών Εργαστηρίων και των Προϊσταμένων των Κέντρων Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και τη διαβιβάζει στο Γενικό Διευθυντή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.»

    6. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 13 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001, αντικαθίσταται ως εξής: «Καθηγητές A.E.I, κατά ένα λιγότερο από τα μέλη της προηγούμενης περίπτωσης α’ του ίδιου με το Εθνικό Ινστιτούτο γνωστικού αντικειμένου, που προτείνονται από το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ύστερα από εισήγηση των Διευθυντών των οικείων Ινστιτούτων. Στα τριμελή Ε.Σ. συμμετέχει ένας καθηγητής A.E.I..»

    7. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 13 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001, προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής: «Έδρα του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας είναι η έδρα του εκάστοτε Προέδρου του οικείου Επιστημονικού Συμβουλίου.»

    8. Η περίπτωση α’ της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 13 του άρθρου 26του Ν. 2945/2001, αντικαθίσταται ως εξής: «α) Εισηγείται τον ερευνητικό προσανατολισμό του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας στο Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και αποφασίζει για την κατανομή των ερευνητικών αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων μεταξύ των Ινστιτούτων και των Αυτοτελών Εργαστηρίων του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου.»

    9. Το άρθρο 15 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 26 του Ν. 2945/ 2001, αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 15, Οργάνωση ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Με τον κανονισμό οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. καθορίζεται η οργάνωση, διάρθρωση, στελέχωση, λειτουργία και οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας, των Περιφερειακών Ιδρυμάτων Αγροτικής Έρευνας, των Ινστιτούτων, των Αυτοτελών Εργαστηρίων, των Κέντρων Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας και των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα ή αναγκαία λεπτομέρεια. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να συνιστώνται, αναμορφώνονται, συγχωνεύονται ή να καταργούνται Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτα, Αυτοτελή Εργαστήρια, Κέντρα Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας και Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας.»

    10. Η παράγραφος 5 του άρθρου 17 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 16 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001, αντικαθίσταται ως εξής: «5. Η πρόσληψη του ερευνητικού προσωπικού γίνεται ύστερα από προκήρυξη, στην οποία ορίζονται οι βαθμίδες και η έδρα της μονάδας. Η προκήρυξη δημοσιεύεται δύο τουλάχιστο φορές σε δύο ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και στην έδρα της μονάδας που αφορά η προκήρυξη και κοινοποιείται στις πρεσβείες της Ελλάδας στην αλλοδαπή, όπου υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες.»

    11. Οι κρίσεις του ερευνητικού προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για πρόσληψη ή προαγωγή συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από το υπάρχον Επιστημονικό Συμβούλιο, του οποίου η θητεία με την παρούσα σύνθεση του παρατείνεται μέχρι τη δημιουργία των εκλεκτορικών σωμάτων και όχι πέραν του ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

    12. Με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, που εγκρίνονται από τον Υπουργό Γεωργίας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να επιχορηγούνται από αυτό όλα τα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Γεωργίας νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

    Άρθρο 17
    Απεντομωτήρια

    1. Οι συκοπαραγωγοί, ιδιώτες ή Συνεταιρισμοί, δύναται να δημιουργούν απεντομωτήρια προς κάλυψη των αναγκών απεντόμωσης των καλλιεργειών τους μετά από άδεια του Υπουργείου Γεωργίας.

    2. Καταργείται το προβλεπόμενο από το άρθρο 5 του Ν.Δ. 2584/1953 απεντομωτικό δικαίωμα υπέρ της ΣΥΚΙΚΗΣ.

    Άρθρο 18
    Ρύθμιση θεμάτων «Κτηνοτροφικής»

    Οι διατελέσαντες από το έτος 1995 έως σήμερα Πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. της Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης (Ν.Π.Ι.Δ.) με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» και το διακριτικό τίτλο «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ», η οποία διαλύθηκε με την υπ’ αριθμ. 2020/2000 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη που πηγάζει από τις πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ» προς το Δημόσιο, Ι.Κ.Α. και λοιπούς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

  17. Φιλε μάλλον ζεις σ άλλον πλανήτη αφου αγνοείς τον τρόπο που πρέπει να κινηθείς νόμιμα ακαριαία και με ακρίβεια η τελος πάντων δεν ενοχλείσαι αρκετά η στη χειροτερη περίπτωση πας να θολώσεις τα νερά όντας ιδιοκτήτης σκύλου.

    Πες μου πήγες ποτε σto καταλληλο δικηγόρο ?? έκανες μήνυση ?? ζήτησες ασφαλιστικά μέτρα ??
    Προσωπικά γνωριζω ενοχλημένους σαν εσένα που οχι μονο έχουν δικαιωθεί και έχουν πάρει χοντρά λεφτά αποζημίωση αλλα εχουν καταφέρει και να απομακρυνθουν οι οχληροι σκυλοι απο τις εστιες τους.
    ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ

  18. Παιδιά εκτός από προσωπικές ιστορίες υπάρχει κάποιος που να προτείνει μια σίγουρη λύση?Ας φτάνει η λύση αυτή ως τον εισαγγελέα (Γνωρίζει κάποιος τον αριθμό του σχετικου νόμου γτ απ ότι ξέρω ο νόμος περί κατοικιδίων έχει αλλάξει αφήνοντας εντελώς εκτεθιμενο τον άνθρωπο).

  19. Πριν από 6 μήνες έγινε διάρρηξη στο σπίτι μου. Χτύπησαν το μικρό πινσεράκι μου και τώρα έχει άγχος αποχωρισμού . όταν λείπω ενίοτε κλαίει και γαβγίζει . Το ανακάλυψα όταν αποφάσισα ν τον καταγράψω για πλάκα . Ρώτησα τους γείτονες και μου είπαν ότι δεν ενοχλεί κανέναν . Παρ’όλα αυτά κάλεσα εκπαιδευτή για να λυθεί το πρόβλημα. Το κλάμα έχει μειωθεί πολύ αλλά όχι τελείως (ακόμα!) Δεν αμέλησα τον σκύλο μου , του έκαναν κακό στα καλά καθούμενα και τώρα φοβάται . Ευτυχώς που έχω γείτονες που το καταλαβαίνουν …

  20. Κατά τη διάρκεια του δικού μου βασανιστηρίου διαβάζω στα νέα, για γείτονες που δεν άντεξαν άλλο και μπήκαν στο διπλανό σπίτι και έσφαξαν το σκυλί. Καθόλου καλή κατάληξη.

    Μια καλή λύση που έχω δει στο YouTube, είναι να πας ήρεμα στο γείτονα και να τον πληρώσεις μετρητά για να βάζει το σκύλο μέσα ή να του αλλάζει θέση τουλάχιστον στην αυλή.

    Το κόστος είναι σχετικό με το πως βαθμολογείτε την ηχορύπανση. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι πλούσιος τότε του αγοράζουμε ακριβά κρασιά, αξεσουάρ για το κότερο, συνεργεία καθαρισμού, ακριβές σκυλοτροφές (you never know..) ή εισιτήρια για οπουδήποτε. Μην του αγοράσετε δεύτερο σκύλο αν σας το ζητήσει. Never go full retard. Απλά στην κάβα που θα πάτε σκεφθείτε “Πόσες μέρες ύπνου μπορώ να αγοράσω ?” Don’t get cheap. Think prison. Think Christmass.

    Δικηγόροι αστυνομίες μηνύσεις τσακωμοί αντίποινα φόλες πυροβολισμοί συσκευές υπερήχων ηχομονώσεις μετακομίσεις και ψυχοθεραπεία δεν δουλεύουν, μη το δοκιμάσετε. Το σκυλάκι θα πεθάνει από μόνο του μετά από 5,6 χρόνια ασταμάτητου γαβγίσματος και εσείς ακόμη θα τρέχετε στα δικαστήρια.

    Κουράγιο σε όλους, εύχομαι τα εσωτερικά σας όργανα να μην γίνουν Μερέντα από τα γαβγίσματα.

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ FRISKIES – ΖΗΤΩ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΑΣ

    ΣΟΥΠΕΡ Υ.Γ. : Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα το θέμα με τα σκυλάκια, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο YouTube 12ωρα βίντεο με γαβγίσματα. Enjoy.

  21. Αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα από σκύλο που γαβγίζει στον πάνω όροφο κάθε 3 λεπτά. Η πόρτα για το μπαλκόνι μένει πάντα ανοιχτή και ο σκύλος γαβγίζει με καθετί που βλέπει στη γειτονιά. Μίλησα στην ιδιοκτήτρια και μου είπε ότι δεν μπορεί να κλείσει το σκύλο στο σπίτι (150 τετραγωνικών μέτρων!!!) γιατί είναι φιλόζωη.

  22. Τι να πω και εγω εχω ενα υπέροχο εξώδικο το οποίο ειναι περιτριγυρίσμενο απο 9 σκυλιά δεσποζομενα τα οποία δεν σταματούν να γαυγιζουν, δεν εχω καταλάβει την ανάγκη να εχει κάποιος τρία και τέσσερα σκυλιά και να του κόβουν το ρεύμα η ΔΕΗ. Εχω φτάσει σε σημείο να θέλω να το πούλησω διότι δεν γίνεται ούτε έξω να βγω.
    Και για τα αφεντικά καμία αντίδραση μόνο για λίγο τα μαζεύουν και μετά ξανά το ίδιο γαυγιζουν ασταμάτητα!!!!!!
    Ειμαι σε απόγνωση και όσο για το πρώτο κύριο που έγραψε εχει απόλυτο δίκιο υπάρχουν στιγμές που μου μιλάνε τα παιδιά μου και δεν μπορώ να απαντήσω γιατι δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ.

  23. @Γιώργος: δύο χρόνια μετά ξαναπέφτω στην ίδια ανάρτηση:). Γιατί σοκαρίστηκες; Αποκλείεται να σου τρώω τα γιαούρτια γιατί έχω κόψει μαχαίρι τα γαλακτοκομικά εδώ και χρόνια!
    Και ναι συμφωνώ ότι απαντήσεις όπως “δεν μπορώ να τον κάνω να σταματήσει να γαβγίζει” σε κάνουν να θες να στήσεις τον άχρηστο στον τοίχο, γιατί αφενός υπάρχουν σωστοί τρόποι, αφετέρου αυτός (και όχι το ίδιο το ζώο) είναι υπαίτιος για το θόρυβο και δεν κάνει τίποτα. Είναι καθαρά θέμα παιδείας, σεβασμού και υπεύθυνης ιδιοκτησίας. Το ίδιο ισχύει για την αφόδευση των σκύλων σε δημόσιους χώρους: Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να μαζέψει τα περιττώματα του σκύλου. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες είναι λίγοι σχε σχέση με το σύνολο. Και ανήκω σε αυτούς τους λίγους, που άκουγα κάθε λογής ηλιθιότητα κάθε φορά που έβγαζα τα ζώα μου βόλτα με ένα σακίδιο στην πλάτη γεμάτο σακούλες και 2 μπουκάλες νερό με ειδικό αντιμικροβιακό υγρό, χλωρίνη ή ότι άλλο είχα διαθέσιμο. Στο τέλος είτε αγνοούσα την κάθε παπάντζα που άκουγα είτε στόλιζα την κάθε ηλίθια που έπρεπε να μείνει στην κουζίνα της και στα πιάτα της!
    Φαντάσου να μένεις και να εργάζεσαι στον ίδιο χώρο και πέρα από το θόρυβο του σχολείου ακριβώς απέναντι από το σπίτι σου, κάθε φορά που τα πιτσιρίκια κάνουν διάλειμα, να έχεις μόνιμα δυο ή τρεις πόρτες να βαράνε κάθε φορά που μπαινοβγαίνει κάποιος, με τον ήχο να ακούγεται πολλαπλάσιος λόγω της ηχούς. Ή δύο πιτσιρίκια να παίζουν μπάλα τουλάχιστον ένα τρίωρο τη μέρα στον ακάλυπτο-αυλή διαμερίσματος της διπλανής πολυκατοικίας, στέλνοντας τη μπάλα στον τοίχο. Πηγή του ενοχλητικού θορύβου και στις τρεις περιπτώσεις είναι ο άνθρωπος. Εφόσον δεν υπάρχει ίχνος παιδείας και σεβασμού, δωρεάν χώροι εκτόνωσης για τα παιδιά, πρόβλεψη ηχομόνωσης σε χώρους όπως τα σχολεία, λουζόμαστε το τίμημα.
    Τέσσερα χρόνια και κάτι μακριά από την πόλη, έχω ησυχάσει από τους περισσότερους θορύβους της πόλης. Ωστόσο η ηχορύπανση με κυνηγάει ακόμα και εδώ, σε μια αγροτική και αραιοκατοικημένη περιοχή με ένα σπίτι ανά 200 μέτρα και αν!
    Θόρυβος από τα ξενυχτάδικα στα 2 χλμ μακριά και μέχρι τις 6 το πρωί γιατί τα βλαχοπάπουτσα χαίρονται που κάποιο γνωστό όνομα της αθηναϊκής σκηνής, τραγουδιάρης (δίποδο σκυλί της πίστας) ή γρατζουνιάρης (DJ) θα κάνει τη βόλτα του σε όλα τα ξεχασμένα μέρη της Ελλάδας λόγω της νέας μόδας ελέω κρίσης. Θόρυβος από τις καμπάνες των εκκλησιών, θόρυβος κάθε φορά που κάποιος παντρεύεται ή κάνει δεξίωση για βαπτίσια… Αναστάτωση από τα πυροτεχνήματα χωρίς άδεια….
    Τις πόλεις και τον οικιστικό ιστό της δημιούργησε ο άνθρωπος και οι δικές του ενέργειες ή παραλήψεις είναι πηγή ηχορύπανσης.
    Επανερχόμενος στο θέμα, πηγή του κακού για τους θορύβους των πόλεων και του οικιστικού ιστού είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Ο ίδιος ο άνθρωπος ευθύνεται ποικιλοτρόπως για τα συνεχή γαβγίσματα των ιδιόκτητων σκύλων, είτε γιατί δεν τους έχει βάλει όρια και τα έχει χύμα είτε γιατί τα παραμελεί είτε γιατί απλά είναι στ’αρχίδεια του, για να το πω ωμά! Όμως δεν πληρώνει ποτέ αυτός το τίμημα. Αν δεν έχει αφορμή ο σκύλος, δεν πρόκειται να γαβγίζει ασταμάτητα!

    @Σίλια: Έστω και καθυστερημένα, επειδή η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη και ανεύθυνη, μπορείς αρχικά να ζητήσεις επώνυμα στο ΑΤ της περιοχής σου να τους γίνουν συστάσεις για πρόκληση ηχορύπανσης σε ώρες κοινής ησυχιας. Προκειμένου να γίνει αντικειμενικά βεβαίωση της παράβασης και επιβολή του προβλεπόμενου τσουκτερού προστίμου, οι αρμοδιες αστυνομικές αρχές πρέπει να βεβαιώσουν την παράβαση με χρήση ειδικού ηχόμετρου σε ώρα κοινής ησυχίας και χωρίς να προκαλέσουν τα ζώα, χωρις δηλ να γίνουν αντιληπτοί. Ταυτόχρονα ζητάς τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριο υγείας, με ταυτόχρονη επιβολή διοικητικών προστίμων σε περίπτωση παραβάσεων.

  24. Κάθησα και διάβασα τα σχόλια απο την αρχή.
    Εδώ μεσα , η πλειοψηφία των ανθρώπων που παραπονιούνται , είναι άνθρωποι που ξεκάθαρα ενοχλούνται στο να βλέπουν και μόνο , σκυλίά και πιθανόν και άλλες ζωές πέρα απο τις ανθρωπινες, αναμεσά τους.
    Κοιτάξτε την ψυχοπαθολογια σας, και γιατί αντιπαθείτε τα ζώα, και αφήστε τις υπερβολές.
    Αν δεν υπήρξατε ιδιοκτήτης σκύλου, έχετε πλήρη άγνοια της χαράς που προσφέρει, και δεν μπορείτε να έχετε δυστυχώς καμία άποψη.
    Μιλήστε ευγενικά στον ιδιοκτήτη και βρήτε μια λύση.
    Τις απειλές τύπου ”θα σπάσω στο ξύλο το σκύλο” και άλλες μαλακίες, μην τις λέτε παραέξω εκτίθεστε και κινδυνεύετε, Ορκς , ε Ορκς!

  25. Ωωωωχχχ…ωχ! Ποσο δικο εχεις αγορι μουυυυ;! Ποσο δικιο! Αλλα το κακο ειναι…που να το ‘βρεις;! Ασε…κι εμεις τα ιδια! Κι εγω μια φορα πηγα να την πω σ’ ενα μπαγλαμα που εχει το σκυλο του διπλα μας, και τον επεστρεφε πισω στις 24:00 τα μεσανυχτα (μετα απο νυχτερινη βολτα δηλαδη. Μαααλιστα…τωρα μου θελουν και νυχτερινες βολτες τα κοπροσκυλα!), κι αυτο το μαλ!@#%^*ρι γαυγιζε ολη την ωρα (….και ειναι και μιση μεριδα το σκασμενο, να φανταστειτε) και μου πουλησε και νταϊλικι ο τυπας! Καταλαβαινετε; Νταϊλικι! Εκει φτασαμε! Να φοβομαστε να ζητησουμε τ’ αυτονοητα! Αντε να δουμε τι θα γινει και μ’ αυτη την σκατοκατασταση σ’ αυτη εδω την χωρα! Εδω λεφτα δεν εχουμε….η οικονομια παει απ’ το κακο στο χειροτερο…τα παιδια μας, με το ζορι τα ταϊζουμε πλεον…κι ολοι αυτοι οι μπαγλαμαδες μου παιρνουν και σκυλια, επειδη λεει, ειναι μοδα! Στην καρακοσμαρα του, αυτος ο λαος! Να γιατι φτασαμε εκει που φτασαμε!

  26. Εχεισ απολυτο δικιο.Δεν θα μπορούσα να τα είχα γράψει καλύτερα .περνάω παρόμοια κατάσταση..Οι γείτονες ,όσες φορές και να τους έχω παρακαλέσει , δεν με υπολόγισαν.
    Και όσον αφορά την αστυνομία ,επικρατεί η κατάσταση που περιέγραψες. Δεν καταλαβαίνω πως ακόμα δεν εφαρμόστηκε νόμος να λύνει ένα τέτοιο πρόβλημα… Θα σου είμαι ευγνώμων αν με ενημερώσεις για οτιδήποτε νεώτερο που να αφορά το θέμα.Και τι μπορούμε να κάνουμε από την μεριά μας..

  27. Γνωρίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει και η φορολογία σκύλων? Η τιμή κατ έτος από 250-700 ευρώ. Θέλεις 2-4 σκυλιά κύριε πλήρωνε. Φυσικά οι νόμοι για ηχορύπανση κλπ είναι δρκόντιοι. Πότε θα έρθω η φορολογία σκύλων και στην Ελλάδα.

  28. Οι ώρες κοινής ησυχίας ορίζονται από την Αστυνομική Διάταξη 3/1996. Το άρθρο 3 αυτής έχει ως εξής:
    “Οι κάτοχοι κατοικιδίων ζώων ή πτηνών υποχρεούνται όπως λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε αυτά να μην διαταράσσουν με οποιοδήποτε τρόπο την ησυχία των περιοίκων”.
    Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει καθ’ όλο το 24ωρο και όχι μόνο κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.

  29. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3/1996
    Υπ΄αριθ. 1023/2/37-ια /1995
    ΦΕΚ 15/Β/12-1-1996
    Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας.
    Άρθρο 2. Γενικές απαγορεύσεις και υποχρεώσεις.
    Απαγορεύεται καθ’ όλες τις ώρες του 24ώρου:
    (Παράγραφος 3). Οι κάτοχοι κατοικίδιων ζώων ή πτηνών υποχρεούνται όπως λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε αυτά να μην διαταράσσουν με οποιοδήποτε τρόπο την ησυχία των περιοίκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *