Βροχή μηνύσεων για «ντεσιμπέλ» από τα κέντρα

Ο Δήμος προχωρεί σε νέο ωράριο για το μουσικό πρόγραμμά τους

Της Ελενας Kαρανατση

Τα «ντεσιμπέλ της νύχτας» αποτελούν πηγή ηχορρύπανσης και τελικά ενόχλησης πολλών κατοίκων της Αθήνας, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των μηνύσεων που υποβάλλονται κάθε εβδομάδα, ο οποίος σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων φτάνει τις 30 – 50. Οι καταγγελίες είναι επίσης πολλές και αφορούν κυρίως νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Παραβιάσεις ωραρίου μουσικής έχουν διαπιστωθεί στο 35% – 40% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε διάφορες περιοχές που αποτελούν σημεία συγκέντρωσης της διασκέδασης (π. χ. Γκάζι, Κολωνάκι, Πανόρμου κ. ά.). Ειδικότερα, κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν 450 έλεγχοι και υποβλήθηκαν 140 μηνύσεις για παραβίαση ωραρίου.

Ηδη, πριν από λίγες ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε με πλειοψηφία την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας της μουσικής με περικοπή δύο ωρών. Κατά συνέπειαν, από Κυριακή μέχρι Πέμπτη κατά τη χειμερινή περίοδο, το όριο λειτουργίας μουσικών οργάνων θα είναι μέχρι τις 11 μ. μ. (μέχρι σήμερα ήταν 1 π. μ.), ενώ Παρασκευή, Σάββατο, αργίες και παραμονές αργιών θα είναι μέχρι τη 1 π. μ. (από 3 π. μ.). Το θερινό ωράριο καθορίζεται μία ώρα μετά, δηλαδή μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα από Κυριακή – Πέμπτη και μέχρι τις 2 π. μ. για τις υπόλοιπες ημέρες και αργίες.

Η απόφαση αυτή θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 και η χορήγηση παράτασης ωραρίου θα δίνεται μόνο σε όσα καταστήματα διαθέτουν κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων, έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 200 αιτήσεις για παράταση ωραρίου λειτουργίας.

«Στόχος του δήμου είναι η αρμονική συμβίωση των καταστηματαρχών με τους κατοίκους της πόλης. Κανένα κατάστημα δεν θα αναγκάσει ούτε ένα κάτοικο να φύγει, ενώ τα καταστήματα που ενοχλούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν», επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής, Β. Κορομάντζος.

Αφαίρεση άδειας

Το ισχύον καθεστώς προβλέπει προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας όταν υπάρχουν τρεις μηνύσεις από τη Δημοτική Αστυνομία ή τη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή και Υγειονομικού Ελέγχου για διατάραξη κοινής ησυχίας, παραβίαση ωραρίου, υπέρβαση χρονικών ορίων της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων, υπέρβαση ηχοστάθμης μουσικής. Στην περίπτωση αυτή σφραγίζεται το κατάστημα εντός 12μήνου και αφαιρείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας για 10 έως 60 ημέρες. Για να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια θα πρέπει το κατάστημα να μην έχει συμμορφωθεί, δηλαδή να έχει σφραγιστεί τρεις φορές και να συνεχίζει να λειτουργεί, εν συνεχεία να κοινοποιηθεί μήνυση και η αρμόδια υπηρεσία να εισηγηθεί στη Δημαρχιακή Επιτροπή το οριστικό κλείσιμο.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ένα μαγαζί ενοχλεί ή όχι τη γειτονιά. Η απάντηση σε αυτό απαιτεί μια συνολική δέσμη μέτρων, ώστε η λειτουργία των καταστημάτων να μην παράγει θόρυβο και όχληση καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας τους», επισημαίνει η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» και στηλιτεύει την πολιτική της δημοτικής αρχής.

Παράλογη και άδικη χαρακτηρίζει την απόφαση του Δήμου Αθηναίων το Σωματείο Καταστηματαρχών σε Γκάζι και Κεραμεικό «Γκαζοχώρι», τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις του μέτρου θα είναι οδυνηρές, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες θα βρεθούν στον δρόμο. Κι επειδή το μέτρο δεν αφορά τους μεγάλους χώρους διασκέδασης, οι οποίοι δεν ενοχλούν με θορύβους τους κατοίκους, το σωματείο αναφέρει ότι «με λίγα λόγια, απαγορεύεται να ακούμε μουσική μετά τις 11 μ. μ. έξω από το σπίτι μας παρά μόνον στις μεγάλες πίστες και στα μεγάλα κλαμπ»…

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_11/03/2010_393805

Leave a Comment