Αγριο κυνήγι στην ηχορύπανση

Σκληραίνει τη στάση της η δικαιοσύνη απέναντι στην ηχορύπανση ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Πρόκειται για εγκύκλιο την οποία έστειλε σε όλους Εισαγγελείς της χώρας ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δοσούλας όπου τους δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε ότι αφορά την ηχορύπανση.Ανάμεσα σε όλα αυτά είναι να δοθούν εντολές για την αύξηση των ελέγχων, να οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι συλλαμβάνονται για ηχορύπανση και από εκεί και μετά να ελέγχονται αν συντρέχουν οι όροι της νομοθεσίας για την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ακόμη και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αρχίσουν να νιώθουν τον ασφυκτικό κλοιό της δικαιοσύνης για να σταματήσουν να κάνουν πλάτες στην παρανομία.
Ο εισαγγελικός λειτουργός σε αυτή την εγκύκλιο που έστειλε σε όλους τους Εισαγγελείς αναφέρει καταρχάς ότι, όπως είναι γνωστό,«η ηχορύπανση έχει σοβαρές επι-πτώσεις στη γενική κατάσταση της υγείας του ανθρώπου και ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα, κυρίως δε στη σημερινή πολυτάραχη εποχή μας». Η πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) έδειξε, αναφέρεται στην εγκύκλιο, ότι«η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία και η έκθεση στον θόρυβο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι μια ύπουλη διαδικασία, της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ορατές και αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία των ανθρώπων».Υπογραμμίζει ακόμη ο κ.Δασούλας, ότι για την ηχορύπανση υπάρ-χει σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία προβλέπει για τους παραβάτες αυτόφωρη διαδικασία με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα, η παραβίαση της επίμαχης υγειονομικής διά-ταξης, «μεταφράζεται» στο ότι πρέπει να συλλαμβάνονται άμεσα, τα φυσικά πρό-σωπα που εκμεταλλεύονται το κατάστημα για δικό τους λογαριασμό (κύριοι του καταστήματος ή μισθωτές ή υπομισθωτές). Παράλληλα, ο κ. Δασούλας αναφέρει ότι«το φαινόμενο της ηχορύπανσης από τα
κέντρα διασκεδάσεως και λοιπά καταστήματα με μουσική, στεγασμένα και υπαίθρια, αναμένεται να πολλαπλασιασθεί κατά την θερινή περίοδο».Για το λόγο αυτό παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς να ζητούν,σε διαρκή βάση, τη διενέργεια ελέγχων από τα αρμόδια όργανα στα καταστήματα που λειτουργεί μουσική και, οσάκις διαπιστώνεται παράβαση των σχετικών διατάξεων,«θα πρέπει οι παραβάτες αυτών, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου πλημμελήματος,να συλλαμβάνονται, να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και να παραπέμπονται υποχρεωτικά στο δικαστήριο κατά την αυτόφωρη διαδικασία».Τέλος, ζητά από τους συναδέλφους του στις περιπτώσεις ηχορύπανσης να εξετάζουν εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις προσωρινής αφαίρεσης των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων. Εδώ θα πρέπει να σημειώσου-με ότι ουσιαστικά θα ελέγχουν οι Εισαγγελείς για την τήρηση των προβλέψεων της νομοθεσίας, γεγονός το οποίο κάνει ιδιαίτερα ασφυκτικό το περιβάλλον ιδιαίτερα για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης που αναζητούν τρόπους μέσα από διάφορες διαδικασίες που δεν προβλέπονται στη νομοθεσία είτε να παρατείνουν την εφαρμογή της νομιμότητας, είτε ακόμη πολλές φορές και να την ακυρώσουν. Τώρα πλέον οι αιρετοί κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για το συγκεκριμένο θέμα αν βεβαίως δεν εφαρμόσουν τα όσα ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιλαμβάνει στην εγκύκλιό του.

πηγή: Εφημερίδα ΗΜΕΡΑ 6-6-2013

4 thoughts on “Αγριο κυνήγι στην ηχορύπανση”

  1. παντως σε καθε περίπτωση ηχορύπανσης οτι ειναί να γίνετε να γίνετε άμεσα..

  2. Προσωπικά, αναγκάστηκα να μετακομίσω εξαιτίας των μπαρ= ηχορύπανση, σκουπίδια, κατάληψη δημόσιου χώρου, χάος 24ώρες το 24ωρο.

    Άλλοι τέσσερις γείτονες έφυγαν το τελευταίο τρίμηνο για τον ίδιο λόγο. Όσο οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την γειτονιά, τόσο μεγαλώνει η απειλή του λουκέτου για τα μικρομάγαζα που χάνουν τους καθημερινούς πελάτες τους.

    Επιτέλους, δεν είναι μόνο τα μπαρ η Ελλάδα. Βάλτε τέλος στην ασυδοσία τους.

  3. Στην Ιτεα Φωκίδας προκλητικά το del mar στην παραλία έχει την μμουσική πολύ παραπάνω από οποιοδήποτε όριο σε κατοικημένη περιοχή και κανένας δεν τον πειράζει……να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει?

  4. Ξέρει κανείς τι γίνεται με τα συνεργεία αυτοκινήτων σε κατοικημένες περιοχές; Μένουμε ακριβώς απέναντι από συνεργείο που ανανεώνει συνεχώς την παλιά άδεια λειτουργίας χωρίς να γίνεται ποτέ έλεγχος. . Όλοι μας βιώνουμε ένα μαρτύριο. Εκφορτώσεις αυτοκινήτων, τροχοί, τρυπάνια, σφυριά σφυροκοπούν τα αυτιά μας από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. “Ξεμπουκώματα” των αυτοκινήτων κάτω από τα παράθυρά μας με το θόρυβο και τα καυσαέρια να φτάνουν στα ύψη. Αγνοούν συστηματικά ότι γύρω ζουν άνθρωποι που θέλουν να ζουν ανθρώπινα , μαθητές, φοιτητές που διαβάζουν. Λειτουργεί με πόρτες ορθάνοιχτες, χωρίς καμιά μόνωση με την ηχορύπανση να ξεπερνά κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Πώς ανανεώνονται οι άδειες χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος; Απευθυνθήκαμε στον προΙστάμενο του τμήματος συγκοινωνιών και μεταφορών στην πόλη μας και μας είπε να καλούμε το 100.Δηλαδή αυτός υπογράφει τις άδειες αλλά δεν έχει ευθύνη να επιβάλλονται οι κανόνες και να ελέγχεται η τήρησή τους; Λύνονται τα προβλήματα μέσα από τα γραφεία;Μπορεί κάποιος να μας πει πού να απευθυνθούμε;

Leave a Comment