Προβληματικός ύπνος, άγχος και κατάθλιψη

Δεν είναι μόνο τα παιδιά «θύματα» του θορύβου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους. Το όριο του πόνου έχει οριστεί στα 120 ντεσιμπέλ, τάξη μεγέθους θορύβου που προκύπτει, για παράδειγμα, από τα βεγγαλικά. Ομως και άλλες πιο «αθώες» δραστηριότητες, όπως το κλάμα ενός μωρού, η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ή μιας ροκ συναυλίας, μπορούν να αποβούν καταστροφικές για την ακοή μας – ανάλογα βέβαια με τον χρόνο έκθεσης και τις αντοχές κάθε οργανισμού.
Παράλληλα, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ως επιπτώσεις της ηχορρύπανσης ορμονικές αντιδράσεις, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών.
«Η έκθεση σε θόρυβο επιτείνει το άγχος και την κατάθλιψη», προσθέτει ο ψυχολόγος, κ. Γ. Τακματζίδης. Ωστόσο, το πιο σύνηθες και καθημερινό πρόβλημα είναι οι διαταραχές ύπνου. Μια σειρήνα αυτοκινήτου που ενεργοποιείται εν τω μέσω της νύχτας, μια τηλεόραση στη διαπασών ή ακόμα και ένας αιφνίδιος διαπληκτισμός από το διπλανό διαμέρισμα μπορεί να κοστίσει τον βραδινό ύπνο σε πολλούς από εμάς.
Συγκεκριμένα, στο 80 με 90% των περιπτώσεων ενοχοποιείται ο περιβαλλοντικός θόρυβος για την αϋπνία. Καταγράφεται δυσκολία στην έναρξη ύπνου, ξυπνήματα κατά τη διάρκεια, αλλαγές σταδίων και βάθους ύπνου. Οι ταλαιπωρημένοι της προηγούμενης νύχτας εκδηλώνουν εκνευρισμό και κούραση, ενώ για να αποφύγουν άλλη μια άγρυπνη νύχτα ωθούνται συχνά σε ηρεμιστικά.
Υπολογίζεται ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές, όπου η ηχορρύπανση ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια. Σε ευρωπαϊκό, μάλιστα, επίπεδο εκτιμάται ότι το 20% των πολιτών υποφέρει από την κατάσταση αυτή.

πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Leave a Comment