Ανοίξτε την ένταση της μουσικής!


    Ανοίξτε την ένταση της μουσικής!

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση

 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Λαμία, 14.10.2011

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση(13/10/2011) εξέτασε υποθέσεις που αφορούσαν την ανάκληση ή μη των αδειών λειτουργίας καταστημάτων καφετεριών στο κέντρο της πόλης για παραβάσεις κυρίως ηχορύπανσης(90  και 85 dcb που είναι το επίπεδο της έντασης του θορύβου πάνω από το οποίο υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης στην ακοή ) και επέκτασης του εξωτερικού χώρου κάλυψης.

Ως Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών έχουμε πει και στο παρελθόν, ότι στη σημερινή συγκυρία έχουμε ανάγκη από σωστούς επαγγελματίες, που να σέβονται τους πελάτες τους, τους συνδημότες τους και την ίδια την κοινωνία. Έχουμε ανάγκη την αυστηρή και ισότιμη τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Επιμένουμε στη λειτουργία του προληπτικού δημιουργικού ελέγχου για να αποφεύγονται τα μέτρα καταστολής και τιμωρίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμφωνήσουμε και σε τέτοια μέτρα, στις περιπτώσεις που αγνοούνται οι προτροπές της Δημοτικής Αρχής, οι νόμοι και οι όροι των αδειών λειτουργίας τους.

Ειδικά στα θέματα της ηχορύπανσης όμως, θεωρούμε ότι η πληθώρα των παραβάσεων και των διαμαρτυριών δεν απαιτεί κανέναν δημιουργικό έλεγχο και καμιά προειδοποίηση. Είναι κατάφωρη συνειδητή παράβαση των όρων λειτουργίας των καταστημάτων σε βάρος της υγείας και της ηρεμίας των κατοίκων της πόλης. Είναι τόσες πολλές οι καταγγελίες, οι συζητήσεις και οι διαμαρτυρίες, που η αγνόησή τους δείχνει απάθεια και έλλειψη κάθε έννοιας σεβασμού και νομιμότητας.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Παναγιώτης Στασινός ψήφισε την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής κ Καλαμπαλίκη για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των τριών καταστημάτων, που βεβαιωμένα υπέρμετρα παραβίαζαν την νομοθεσία. Αντίθετα, από την παράταξη του Δημάρχου τρεις ψήφισαν “κατά” (Σταικούρα, Ζωμένος, Αργύρης) και ο κ Νταφλούκας “λευκό”, και οι δύο της παράταξης της κας Οικονόμου(Κορέντζελος, Χονδραλής) ψήφισαν “παρών”, με την αιτιολογία πως πρέπει να υπάρξει ειδική για κάθε περίπτωση γνωμάτευση του νομικού συμβούλου, ενώ στην εισήγηση αναφέρεται ρητά: «Επισημαίνεται, ότι σε όλες τις περιπτώσεις παραβάσεως υγειονομικών όρων λειτουργίας, η ανάκληση της άδειας γίνεται πάντοτε μετά από γνώμη της υγειονομικής υπηρεσίας η οποία είναι δεσμευτική για το δήμο. Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα της ουσιώδους τροποποίησης των υγειονομικών όρων λειτουργίας, έχει θεμελιώδη σημασία η γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας,  από την οποία και εξαρτάται η ανάκληση ή μη της άδειας. Επομένως, στην περίπτωση αυτή, η Δημοτική Αρχή αποφασίζει κατά δεσμία αρμοδιότητα, αφού είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την εν λόγω γνωμοδότηση και δεν διαθέτει διακριτική ευχέρεια ως προς την ανάκληση ή μη της άδειας»

 

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας, παρά τις άδικες επιθέσεις που δέχθηκε ο δημοτικός μας σύμβουλος στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, θα συνεχίσει να επιμένει στη διαφάνεια, στον έλεγχο και τη συμμετοχή. Θεωρούμε πως είναι ανάγκη όλα τα θέματα να γίνονται γνωστά με κάθε τρόπο στους συμπολίτες και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι επίσης είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον Κανονισμό και να στηρίζουν τη λειτουργία των επιτροπών με την παρουσία τους και όχι με την  συστηματική απουσία τους.

Ο Παναγιώτης Στασινός κατέθεσε στην Επιτροπή, για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση, εισήγηση σχετικά με τη λειτουργία των δημοτικών αποχωρητηρίων και τον εξωραϊσμό της οδού Ανδρούτσου (δείτε συνημμένα την εισήγηση)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία

Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

http://www.pepla.grinfo@pepla.grhttp://pepla.blogspot.com

Leave a Comment