Νομιμότητα και ποιότητα

27-1-08

Νομιμότητα και ποιότητα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Κάποιος αναγνώστης μου εξέφρασε την απορία γιατί δεν ασχολούμαι με την καυτή επικαιρότητα, αλλά επιμένω υποδεικνύοντας ιδέες εξεύρεσης δημόσιων πόρων και περιορισμού της δημόσιας σπατάλης. Οι περισσότεροι δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η μείζων αιτία της διάχυτης διαφθοράς και της παραβατικότητας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε κάθε ηλικία που συγκλονίζει σήμερα την Ελλάδα είναι η κοινωνική ανοχή της παραβατικότητας, την οποία ενθαρρύνει και η περίπου νομοθετημένη ατιμωρησία. Αρα με αυτή την αρθρογραφία μου πιστεύω ότι συμβάλλω και στην ανάδειξη του μείζονος αυτού προβλήματος, ώστε να υπάρξει η κοινωνική πίεση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του. Συνεχίζω λοιπόν τις προτάσεις μου, που ενώ έχουν κυρίως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και τον περιορισμό των κάθε είδους παραβατικών συμπεριφορών που παραβιάζουν βάναυσα την προσωπικότητα και τις ελευθερίες των νομοταγών πολιτών, προσφέρουν ως κίνητρο στους κυβερνώντες τη δυνατότητα αύξησης των δημοσίων εσόδων χωρίς νέες φορολογίες και δάνεια. Στο σημερινό σημείωμα, που θα είναι και το τελευταίο της σειράς (χωρίς να έχει εξαντληθεί το οπλοστάσιό μου αν εκδηλωθεί σχετικό πολιτικό ενδιαφέρον), προτείνω να νομοθετηθούν και τα εξής:

* Να καταστεί υποχρεωτική η πώληση των κάθε κυβισμού μοτοσικλετών μαζί με τον αριθμό κυκλοφορίας, όπως – αν δεν κάνω λάθος – ισχύει για τα αυτοκίνητα. Ετσι θα αυξηθούν κατακορύφως τα δημόσια έσοδα από την πληρωμή των τελών χορήγησης πινακίδων προς τις χιλιάδες των δικύκλων που κυκλοφορούν σήμερα αναιδέστατα χωρίς αριθμό. Επίσης, να επιβληθούν βαριά πρόστιμα και σε όλους εκείνους που σκόπιμα ξεβάφουν τις πινακίδες ή τις καλύπτουν έτσι ώστε να μην είναι εμφανής ο αριθμός τους. Είναι γνωστό ότι η νεανική εγκληματικότητα συνδέεται κατά κανόνα με την κατοχή και χρησιμοποίηση «μηχανών» χωρίς ταυτότητα, για ληστείες, παραβάσεις των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σούζες και κόντρες και ανυπόφορη ηχορρύπανση. Αρα η πρότασή μου θα συμβάλει και στη μείωση της νεανικής κυρίως εγκληματικότητας.

* Σε συνέχεια προς τα ανωτέρω προτείνω να νομοθετηθεί η κατάσχεση και άμεση εκποίηση από τον ΟΔΔΥ των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών στα οποία έχει αντικατασταθεί η συμβατική εξάτμιση με άλλη που σκοπίμως προκαλεί θόρυβο. Οι πινακίδες των πωλούμενων εξ αυτού του λόγου οχημάτων θα αποδίδονταν στους αγοραστές, αφού προηγουμένως αποδείξουν ότι επανέφεραν σε αυτά τις εργοστασιακές εξατμίσεις. Ετσι, ενώ το Δημόσιο θα εξασφαλίσει άφθονες εισπράξεις από τα έτσι κατασχεμένα και εκποιούμενα θορυβοποιά οχήματα, ταυτόχρονα θα επιτευχθεί και σοβαρό πλήγμα κατά της ανυπόφορης ηχορρύπανσης που κυριαρχεί στη χώρα μας και που υποβιβάζει την ποιότητα της ζωής μας και αυξάνει τις ψυχικές διαταραχές και των θορυβοποιών και των ανίσχυρων να αντιδράσουν θυμάτων τους.

Το ΒΗΜΑ, 27/01/2008 , Σελ.: A58 Κωδικός άρθρου: B15272A581

Leave a Comment