Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στα αστικά κέντρα

17.01.08

Portnet.gr

14-01-2008


Η Νομαρχία Πειραιά στο Διαδίκτυο


Νομαρχία Πειραιά και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του εφιάλτη της ηχορύπανσης

Στις ανεπτυγμένες χώρες 140 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με επίπεδα θορύβου, πολύ μεγαλύτερα από τα γενικά παραδεκτά και 110 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία και στον ύπνο τους.   Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 20 με 25% των πολιτών των πιο αναπτυγμένων χωρών είναι θύματα της ηχορύπανσης, ενώ στην Ελλάδα που φέρεται να σέρνει πρώτη τον «χορό των ντεσιμπέλ», τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ειδικότερα στον Πειραιά, τον ευρύτερο Πειραιά η ηχορύπανση χτυπά «κόκκινο» καθώς η αύξηση του αριθμού των οχημάτων, τα υπερτοπικά συγκοινωνιακά χαρακτηριστικά αρκετών οδικών αξόνων με συχνή και ιδιαίτερα πυκνή μάλιστα τη διέλευση βαρέων οχημάτων όπως είναι οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι, το εμπορικό κέντρο του Πειραιά, οι οδοί Πέτρου Ράλλη, Γρηγορίου Λαμπράκη, Θηβών και άλλοι, η έλλειψη επέκτασης των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, οι ανεπαρκείς αστικές συγκοινωνίες, επιτείνουν το πρόβλημα, για το οποίο πέραν της καταγραφής του η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια αντιμετώπισης  του

Μπροστά σʼ  αυτό τον ύπουλο εχθρό για την δημόσια υγεία, η Νομαρχία Πειραιά αναλαμβάνει δράση.

Στα πλαίσια της πολιτικής της για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία και  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της, ενώνει τις δυνάμεις της με τους επιστημονικούς φορείς προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Η σημερινή ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Νομαρχία Πειραιά με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στον «Πολυχώρο Απόλλων» με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Ηχορύπανσης στα Αστικά Κέντρα : Αναγκαία Μέτρα και Παρεμβάσεις»., επισφράγισε το ξεκίνημα κοινών πολιτικών και δράσεων καθώς οι δύο φορείς μετά από πρόταση συνεργασίας του Νομάρχη  Πειραιά συμφώνησαν στο να προχωρήσουν μαζί στον κρίσιμο αυτό τομέα για την ποιότητα της ζωής μας.

Μιλώντας στην ημερίδα ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «σε μια εποχή που η πολιτική επικαιρότητα βάζει άλλα θέματα στο προσκήνιο, εμείς επιμένουμε να έχουμε το βλέμμα επικεντρωμένο στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών, διεκδικώντας στρατηγικό λόγο και ρόλο σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του, όπως η προστασία του  περιβάλλοντος, η προστασία και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Προς την κατεύθυνση αυτή εγκαινιάζουμε σήμερα την συνεργασία μας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε σημαντικές απαντήσεις και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις του τόπου». Και ο Νομάρχης Πειραιά πρόσθεσε «Δυστυχώς η επίσημη Πολιτεία, η ελληνική Κυβέρνηση παρά την αγωνία της κοινωνίας, τα μηνύματα των πολιτών δεν έχει ακόμα κρίνει ότι ήρθε η ώρα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα θωρακίσουν το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι αδιαφορεί στο μαζικό και επιτακτικό αίτημα για τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προχωρά μόνο του χωρίς πρότερο διάλογο και διαβούλευση στη σύνταξη ενός γενικόλογου, αόριστου Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού. Πέντε σχεδόν χρόνια μετά την ολοκλήρωση του οδικού έργου του Κηφισού και ακόμα οι πολίτες του Μοσχάτου, του Ρέντη, του Νέου Φαλήρου, οι μαθητές του Εʼ Δημοτικού Σχολείου Ρέντη που εφάπτεται του δρόμου περιμένουν πότε θα δεήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ να εφαρμόσει τους περιβαλλοντικούς όρους που το ίδιο έχει εγκρίνει. H Πολιτεία οφείλει επιτέλους να ενεργοποιηθεί και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση περιορισμού του προβλήματος της ηχορύπανσης, για το οποίο υπάρχει σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2002 και την οποία παρά την έκδοση της σχετικής εναρμονιστικής ΚΥΑ το 2006, η χώρα μας ουδέποτε εφάρμοσε»

Στην ημερίδα ο Νομάρχης Πειραιά απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στο ΤΕΕ για την προώθηση μιας σειράς προτάσεων της Νομαρχίας, οι οποίες αφορούν:

Ø      τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Θορύβου Αστικού Περιβάλλοντος, με στόχο τη δημιουργία υποδομής που θα δίνει τη δυνατότητα αναλυτικών, μακροχρόνιων μετρήσεων θορύβου, αξιολόγησης και μελέτης αυτών των μετρήσεων, σε οδούς με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο.

Ø      την υλοποίηση προγράμματος Συστηματικής Αντιμετώπισης της Κυκλοφοριακής Ηχορύπανσης σε Αστικό Περιβάλλον με την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης και συνεχούς μέτρησης και καταγραφής του θορύβου σε λεωφόρους μέσα στον αστικό ιστό, με σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο καθώς και σε περιοχές νοσοκομείων και σχολείων,

Ø      τη δημιουργία Τηλεμετρικής Παρακολούθηση της Ποιότητας Αστικού Περιβάλλοντος (Αέριοι Ρύποι-Θόρυβος) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά ώστε να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση της περιοχής του Πειραιά  ως προς το θόρυβο (noise mapping) και τους αέριους ρύπους.

Επίσης με αφετηρία την σημερινή ημερίδα ο Νομάρχης Πειραιά πρότεινε οι δύο φορείς να διεκδικήσουν από κοινού:

·        τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τον θόρυβο ιδίως στο αστικό περιβάλλον με τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και του ΤΕΕ.

·        να προχωρήσουμε στη λήψη ειδικής μέριμνας για την αντιθορυβική προστασία ευαίσθητων χώρων όπως είναι τα σχολεία, οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία κλπ

·        να καθιερωθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα η πραγματοποίηση τακτικών ενημερώσεων σχετικά με τη ηχορύπανση και τις επιπτώσεις της με στόχο την καλλιέργεια αντιθορυβικής συνείδησης

·        την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ για να μην συρθεί εκ νέου η χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

Ο  β΄ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπιρτζής, παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο, αφού συνεχάρη την Νομαρχία Πειραιά και προσωπικά τον Νομάρχη για την πρωτοβουλία της σημερινής ημερίδας, τόνισε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος όχι μόνο θα στηρίξει αλλά θα συμμετέχει στους αγώνες Νομαρχίας Πειραιά για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες η ηχορύπανση :

Ø      Επιδρά δυσμενώς στο σύστημα ακοής του ανθρώπου.

Ø      Επιδρά δυσμενώς στην ψυχική και σωματική υγεία και συνεισφέρει στη δημιουργία άγχους.

Ø      Έχει καθοριστική δυσμενή επίπτωση σε ηλικιωμένους, σε αρρώστους και ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από υπέρταση ή που έχουν ψυχικά προβλήματα.

Ø      Σημαντικές είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις στην μαθησιακή προσπάθεια των μαθητών και στην παραγωγικότητα της εργασίας

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο κ. Ευάγ. Σαμπράκος. ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, ο Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Χαρ. Μανιάτης ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Ντίνα Μπέη καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.


Leave a Comment