Αθήνα: Δύο ώρες νωρίτερα θα «κόβεται» στο εξής η μουσική στα μπαρ και στις καφετέριες

Επιβάλλεται η διασκέδαση… της σιωπής
Δύο ώρες νωρίτερα θα «κόβεται» στο εξής η μουσική στα μπαρ και στις καφετέριες
ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ | Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Τα πάνω κάτω στη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας έφερε η απόφαση που έλαβε προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία περικόπτεται κατά δύο ώρες το ωράριο μουσικής σε όλα τα μπαρ και τις καφετέριες. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, στη… σιωπή θα πίνουν το ποτό τους οι Αθηναίοι μετά τις 11.00 μ.μ. τις καθημερινές και μετά τη 1.00 π.μ. την Παρασκευή, το Σάββατο, τις αργίες και τις παραμονές αργιών. Για τους θερινούς μήνες, ο δήμος χαρίζει στους λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης μία ώρα παράταση και συνεπώς το «μουσικό ωράριο» θα λήγει στις 12.00 μ.μ. τις καθημερινές και στις 2.00 π.μ. την Παρασκευή, το Σάββατο, τις αργίες και τις παραμονές αργιών. Η ρύθμιση, βέβαια, δεν αγγίζει τα μεγάλα νυκτερινά κέντρα με χωρητικότητα άνω των 200 ατόμων, καθώς η αρμοδιότητα για τον καθορισμό των όρων λειτουργίας τους δεν ανήκει στον δήμο αλλά στη νομαρχία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στο άναρχο τοπίο της νυχτερινής διασκέδασης της πόλης, ώστε να γίνει επιτέλους σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων στην ανάπαυση! Οι κάτοικοι περιοχών της Αθήνας που αποτελούν “δημοφιλείς νυκτερινούς προορισμούς”, όπως το Γκάζι, του Ψυρρή και το Κολωνάκι, έχουν κυριολεκτικά… χάσει τον ύπνο τους» σχολιάζει ο κ. Ανδρέας Παπαδάκης, αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η Δημοτική Αστυνομία θα εφοδιαστεί πλέον με ηχόμετρα και στο εξής θα διενεργεί τακτικούς ελέγχους σε καφέ και μπαρ που είτε υπερβαίνουν το ωράριο είτε υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ντεσιμπέλ. «Θα προβούμε σε σφραγίσεις καταστημάτων που δεν πληρούν τους νόμιμους όρους, ενώ μετά από τρεις σφραγίσεις η δημαρχιακή επιτροπή θα έχει την αρμοδιότητα να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος » προσθέτει.

« Ελάχιστα είναι τα μπαρ και τα καφέ που πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές σχετικά με την ηχομόνωση » σχολιάζει η κυρία Βάσω Μπάρκα, μέλος της Κίνησης Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου. «Η ηχομόνωση είναι πολύ ακριβή υπόθεση και γι΄ αυτό ελάχιστοι ιδιοκτήτες που περηφανεύονται ότι έχουν μονώσει τον χώρο τους πληρούν πράγματι τους νόμιμους όρους! Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι χορηγούνται άδειες για μπαρ και καφέ σε ακίνητα που παλαιότερα ήταν οικίες, είσοδοι πολυκατοικιών και- ιδίως σε περιοχές όπως το Γκάζι, το Ρουφ και ο Κεραμεικός- βιοτεχνίεςή συνεργεία. Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τοποθετούν ηχεία σε εξωτερικούς τοίχους, δημιουργούν αίθρια με κινούμενες οροφές και βγάζουν τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και πλατείες. Μέχρι τις 5.00 ή 6.00 π.μ. τα εν λόγω μπαρ παίζουν δυνατή μουσική που αγγίζει τα 150 ντεσιμπέλ- τη στιγμή που το νόμιμο όριο είναι μόλις 80 – και, φυσικά, τα αιώνια θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι κάτοικοι, οι οποίοι παραμένουν ανυπεράσπιστοι, με την Ελληνική Αστυνομία να ολιγωρεί και τη Δημοτική Αστυνομία να δηλώνει μέχρι πρότινος… αναρμόδια» προσθέτει.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=293959&dt=10/03/2010

3 thoughts on “Αθήνα: Δύο ώρες νωρίτερα θα «κόβεται» στο εξής η μουσική στα μπαρ και στις καφετέριες”

  1. Μακάρι να τηρηθούν όλα αυτά τα μέτρα και να γίνονται οι έλεγχοι συστηματικά.
    Διαμαρτύρονται οι καταστηματάρχες για μέτρα εν μέσω της κρίσης, αλλά δεν άκουσα κανένα να παραδέχεται ότι ενοχλεί διαρκώς τους κατοίκους της περιοχής. Ή μήπως δεν θεωρείται πρόβλημα αυτό για τους καταστηματάρχες;
    Τα πράγματα θα πρέπει να είναι απλά: Όποιος σέβεται τα ωράρια κοινής ησυχίας και δεν ενοχλεί θσ παραμένει, όποιος ενοχλεί θσ κλείνει. Κανένα έλεος για αυτούς που ηχορρυπαίνουν και κάνουν το βίο αβίωτο των κατοίκων της περιοχής.

  2. Υπάρχει κανείς που να γνωρίζει αν εφαρμόστηκαν τελικά τα νέα μέτρα? Ή μήπως έχουμε πάλι την ίδια κοροιδία?

  3. μένω γκάζι κ σας βεβαιωνω ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα!
    τα μαγαζιά βαρανε ανελέητα ακόμα κ πέραν του ωραρίου (3.30) τις καθημερινές, ενώ πολλοί από αυτούς που μένουν γύρω από την πλατεία τα σ/κ μεταναστεύουν. εμείς παίρνουμε την αστυνομία καθε μέρα αλλά συνήθως δεν έρχονται κ αν έρθουν δεν αλλάζει τπτ. αυτά, για να ξέρετε ποιον θα ψηφίσετε την Κυριακή. άλλωστε ο κακλαμανης το είχε πει: “δε θα κάνω την Αθήνα νεκροταφείο!”

Leave a Comment