Χάρτες θορύβου… καθ’ οδόν

Χάρτες θορύβου… καθ’ οδόν

Υπεγράφη, με καθυστέρηση, χθες η απόφαση για χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών

Γιαννης Ελαφρος

Αν και με αξιοσημείωτη καθυστέρηση, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την εκπόνηση μελετών χαρτογράφησης θορύβου, απαραίτητου εργαλείου για την καταπολέμηση της ηχορύπανσης, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων.

Σε εξέλιξη

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς υπέγραψε χθες την απόφαση για χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών χαρτογράφησης του θορύβου για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Πάτρας, Ηρακλείου Κρήτης, Βόλου, Λάρισας και Ιωαννίνων, τα οποία έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για την εκπόνηση χαρτών θορύβου στον Δήμο Αθηναίων, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και στους άξονες της Αττικής και της Εγνατίας Οδού. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός των μελετών ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 – 2013. «Με την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων -με τα οποία η χώρα μας θα εναρμονιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/49- θα επιτευχθεί αφενός η αποτύπωση των επιπέδων θορύβου στις προαναφερόμενες πόλεις με την έκδοση Στρατηγικών Χαρτών Θορύβου και αφετέρου η κατάθεση προτάσεων και σχεδίων για τη διαχείριση των προβλημάτων και των επιπτώσεων του θορύβου μέσω Σχεδίων Δράσης», δήλωσε ο υπουργός. Η σύνταξη των χαρτών θορύβου αποτελεί τυπική υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας, η οποία με καθυστέρηση υλοποιείται και αφού νωρίτερα η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ηδη πάντως περίπου 6 στους 10 κατοίκους της Αθήνας και του Πειραιά εκτίθενται καθημερινά σε στάθμη θορύβου 75 ντεσιμπέλ (θορυβώδης κατάσταση) με ανώτατο όριο τα 70 dB, σύμφωνα με έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Σε λεωφόρους με πυκνή κυκλοφορία, η μέση στάθμη θορύβου ξεπερνά τα 81 dB (απαράδεκτη κατάσταση).

Η δεύτερη πλευρά των χθεσινών ανακοινώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ αφορά την αγορά εξοπλισμού για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ. Με τα κονδύλια αυτά θα δημιουργηθούν νέοι σταθμοί ή θα αναβαθμισθούν οι υπάρχοντες σε Καβάλα, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Ηράκλειο, Μεγαλόπολη και Μυτιλήνη.

Αξιοπιστία μετρήσεων

Με το έργο αυτό «θα πετύχουμε την αξιοπιστία των μετρήσεων στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, την κάλυψη μεγαλύτερου ποσοστού του συνολικού πληθυσμού και των οικοσυστημάτων που εκτίθενται στη ρύπανση, καθώς και την καλύτερη εκτίμηση του φαινομένου της διασυνοριακής ρύπανσης», υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς.

kathimerini

Leave a Comment