Ηχορρύπανση και παραβάσεις

Ηχορρύπανση και παραβάσεις
Απόστολος Στέλλος ΓΙΑΤΡΟΣ, επιστολή στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 25-1-1204

Πριν από λίγα χρόνια θυμάμαι πως οι Αρχές είχαν αναγγείλει ότι οσονούπω θα εφαρμοζόταν αυστηρός έλεγχος της αβάσταχτης ηχορρύπανσης στο «κλεινόν άστυ» των Aθηνών και αλλoύ. Δηλαδή, τα μηχανάκια και οι μοτοσικλέτες επρόκειτο να ελέγχονται ως προς την ένταση του ήχου που αναδίδουν. Ετσι θα σταματούσαν οι ιδιοκτήτες τους να ανοίγουν την εξάτμιση με αποτέλεσμα να σκορπούν δαιμονισμένους θορύβους που γίνονται αβάσταχτοι στα ώτα των δυστυχών Αθηναίων, ιδίως με τα μαρσαρίσματα που κάνουν συχνά μέρα και νύχτα οι εποχούμενοι. Είναι δε τόσο εμφανής ο αυτοηδονισμός αυτών των συνήθως νεαρών οδηγών που μαρσάρουν κάθε λίγα μέτρα προκαλώντας βασανιστική ατμόσφαιρα ηχορρύπανσης.
Επί τη ευκαιρία επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη αναφορά στις συνήθεις «απολαύσεις» ενός πεζού Αθηναίου, αν θελήσει να αποπειραθεί έναν σύντομο περίπατο στην Αθήνα. Βγαίνοντας από το σπίτι του είναι υποχρεωμένος κατ’ αρχάς να κοιτάει συνεχώς μόνο κάτω στο πεζοδρόμιο. Ο κίνδυνος να σκοντάψει και να σωριαστεί είναι όχι πιθανός αλλά σίγουρος μόλις τολμήσει να σηκώσει τα μάτια του από το πεζοδρόμιο για να «χαζέψει» καμιά βιτρίνα. Παρακάτω, στην πρώτη διασταύρωση δρόμων αν τολμήσει να περάσει επειδή ο δικός του δρόμος έχει την προτεραιότητα κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από τις ρόδες του πρώτου αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας που αδιαφορεί για ένδειξη STOP και περνάει με φόρα.
Εχοντας διαφύγει μέχρι τώρα το όποιο ατύχημα έρχεται αντιμέτωπος με τη μηχανή, συνήθως μεγάλου κυβισμού, που τρέχει πάνω στο πεζοδρόμιο αμέριμνα, σαν να μη τρέχει τίποτε. Αν δε ο πεζός τολμήσει να υποδείξει στον οδηγό ότι το πεζοδρόμιο είναι για τους πεζούς μάλλον θα ακούσει βρισιές και αισχρολογίες.
Επιτέλους, κύριε υπουργέ, κάντε κάτι γι’ αυτή τη συνεχή και συνεχώς αυξανόμενη τρέλα του ανυπόφορου, του εκκωφαντικού θορύβου αλλά και του απόλυτου παραβατισμού των οδηγών. Κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό: πώς είναι δυνατόν ο αστυφύλαξ που βρίσκεται στη διασταύρωση δύο δρόμων να γίνεται παρατηρητής συνεχών κατάφωρων παραβάσεων κυκλοφορίας και να μην κάνει απολύτως τίποτε; Παράνομη αναστροφή καταμεσίς του δρόμου, υπερβολική ταχύτητα, εκκωφαντικός θόρυβος μηχανής, πλήρης αδιαφορία οδηγού να σταματήσει σε STOP ένδειξη ή και σε κόκκινο φανάρι και το όργανο της τάξης αδιάφορα στέκεται εκεί, συνήθως μιλώντας σε ένα υπηρεσιακό τηλέφωνο.

1 thought on “Ηχορρύπανση και παραβάσεις”

Leave a Comment