Η ηχορύπανση και οι κίνδυνοι της

Οι θόρυβοι έχουν σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στην ακοή αλλά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού μας.

Οι θόρυβοι ψηλής και μέτριας έντασης άνω των 85 dB (πυροβολισμός, έκρηξη, πυροτεχνήματα, δισκοθήκες, μουσικές συναυλίες, χορτοκοπτική, ξυπνητήρι), είναι αιτίες απώλειας ακοής και κώφωσης. Δυστυχώς σε νέους, παιδιά και έφηβους, το πρόβλημα παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση.

Ο θόρυβος αυξάνει το στρες. Είναι αιτία αύξησης της πίεσης, καρδιαγγειακών νοσημάτων, κούρασης, άγχους. Μειώνει τον ύπνο, την παραγωγικότητα, τη μάθηση, παρεμποδίζει τη συγκέντρωση, αυξάνει τα ατυχήματα.

Σε σχολεία με ηχορύπανση, η απόδοση των μαθητών είναι χαμηλότερη, οι δυνατότητες διαβάσματος και μάθησης μειώνονται. Ακόμη και θόρυβοι χαμηλής έντασης (οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, πλυντήρια, ηλεκτρικές σκούπες, μουσική, αερόπλανα, οδική κυκλοφορία) ευθύνονται για βλάβες στη σωματική και ψυχική υγεία.

Η απώλεια ακοής λόγω θορύβων συμβαίνει σιγά σιγά, χωρίς πόνο. Μετά από δυνατό ήχο μπορεί να σημειωθούν βουίσματα στα αυτιά ή δυσκολία ακοής συνομιλιών. Μετά, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν.

Όμως, η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε δυνατούς ήχους μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής. Η παρατεταμένη έκθεση σε ήχους πιο δυνατούς από 85 dB μπορεί να προκαλεί σταδιακή απώλεια της ακοής.

Η ένταση των ήχων μιας κανονικής συνομιλίας είναι περίπου 60 dB. Πολλά στερεοφωνικά συστήματα ατομικής χρήσης παράγουν μέγιστο ήχο 100 dB. Σε συναυλίες ροκ και σε εκρήξεις πυροτεχνημάτων παράγονται ήχοι των 140 dB και περισσότερο.

Προστατέψετε την ακοή σας αλλά και τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Δώστε σημασία στην καταπολέμηση της ηχορύπανσης στην καθημερινή σας ζωή.

Μειώνετε την ένταση οικιακών συσκευών που είναι πηγή θορύβων. Βάζετε προστατευτικά καλύμματα, ωτοασπίδες, όταν χρησιμοποιείτε συσκευές που παράγουν δυνατό θόρυβο.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βάζουν ωτοασπίδες σε έντονα θορυβώδες περιβάλλον.

Αφιερώστε χρόνο να τους εξηγήσετε τις βλάβες που προκαλούνται από κακή χρήση συσκευών όπως τα MP3 και άλλες φορητές συσκευές για ακρόαση μουσικής και για το πως πρέπει να προστατεύουν την ακοή τους. Τονίστε ότι πρέπει να χαμηλώνουν την ένταση και να περιορίζουν το χρόνο ακρόασης.

Να είστε ενήμεροι για τις πηγές ηχορύπανσης που μπορούν να καταστρέφουν την υγεία σας και πάρτε μέτρα προστασίας για μικρά παιδιά που δεν είναι σε θέση να προστατεύουν τον εαυτό τους.

πηγή:http://epaggelma.medlook.gr/articles.php?id=207&type=1

Leave a Comment