Θόρυβος κέντρων διασκέδασης

Θόρυβος κέντρων διασκέδασης

Νομοθεσία : Υ.Α Α5/3010 [ΦΕΚ 593Β/2-10-1985]

Πατήστε ΕΔΩ για την ανάλυση της σχετικής νομοθεσίας

Που μπορώ να απευθυνθώ:

Συνήγορος του Πολίτη

Αστυνομία

Επιθεωρητές περιβάλλοντος [Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων]

Η να απαιτήσετε

Ασφαλιστικά Μέτρα

Επιθεωρητές περιβάλλοντος

Oι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που στελεχώνουν την Ε.Υ.Ε.Π., μπορούν να διενεργούν αυτοψίες σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο ή δραστηριότητα που υπάγεται στις διατάξεις περί προστασίας του περιβάλλοντος ή επιβάλλεται για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Nα προβαίνουν σε ελέγχους και μετρήσεις, αλλά και στην συλλογή κάθε χρήσιμου, κατά την κρίση τους, στοιχείου.

Aυτό ισχύει ανεξάρτητα από τυχόν αρμοδιότητα άλλης αρχής να προβαίνει σε ανάλογο έλεγχο.

Ο Επιθεωρητής ή το κλιμάκιο Επιθεωρητών που ενήργησαν τον έλεγχο, συντάσσουν έκθεση αυτοψίας μετά από κάθε έλεγχο. Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος ή των περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί, συντάσσεται σχετική έκθεση ελέγχου, η οποία επιδίδεται στον παραβάτη και καλείται σε απολογία εντός πέντε ημερών.

Συνήγορος του Πολίτη

Πόρισμα για ανάλογη περίπτωση

Πρόκληση ηχορύπανσης από νυχτερινό κέντρο

Κατά τη διερεύνηση αναφοράς (υπόθεση 13027/2003) σχετικής με πρόκληση ηχορύπανσης από νυκτερινό κέντρο, ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε απάντηση του οικείου Αστυνομικού Τμήματος ,σύμφωνα με την οποία, από την εν λόγω Υπηρεσία «…τη θερινή σαιζόν 2003 βεβαιώθηκαν δέκα τρεις (13) παραβάσεις για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας μουσικής…συνολικά βεβαιώθηκαν είκοσι τρεις (23) παραβάσεις για το ανωτέρω …». Συνεπώς, ο οικείος Δήμος, ως αδειοδοτούσα αρχή, θα έπρεπε να είχε ήδη προβεί, τουλάχιστον τρεις φορές, σε αφαίρεση της χορηγηθείσας άδειας και σφράγιση του εν λόγω κέντρου διασκεδάσεως για χρονικό διάστημα 10 μέχρι 60 ημερών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 παρ. 2β του Π.Δ. 180/79.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι με την εφαρμοζόμενη πρακτική, της μη αφαίρεσης της χορηγηθείσας άδειας και σφράγισης του καταστήματος μετά από τρεις διαπιστωμένες παραβάσεις, ακυρώνονται τα προβλεπόμενα από το νόμο, δηλαδή η δυνατότητα οριστικής σφράγισης των εν λόγω καταστημάτων σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2β του Π.Δ. 180/79, από όπου προκύπτει ότι «…εάν μετά από τρεις αποφάσεις προσωρινής αφαιρέσεως της άδειας λειτουργίας καταστήματος….βεβαιωθεί εκ νέου παράβαση…εντός του έτους…η άδεια λειτουργίας του καταστήματος δύναται να αφαιρείται οριστικά…». Επίσης, σε περίπτωση που διαπιστωθούν νεότερες και συναφείς παραβάσεις κατά την επαναλειτουργία του εν λόγω νυκτερινού κέντρου , οι οποίες θα θέσουν ζήτημα εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 2 παρ. 2β του Π.Δ. 180/79, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ιδιαίτερα βεβαρυμένο ιστορικό αυτού κατά την κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου περί οριστικής ή μη σφράγισης του.

Η παρατηρούμενη αποχή της Διοίκησης από την προσωρινή και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και σφράγιση κέντρων διασκεδάσεως, έχει απασχολήσει έντονα τον Συνήγορο του Πολίτη, κατόπιν ιδίως της υποβολής ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού συναφών αιτημάτων. Για το λόγο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη προβεί στην καταγραφή του συγκεκριμένου προβλήματος και στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεών της.

Για περισσότερες πληροφορίες εδω:

http://library.tee.gr/digital/m2301/m2301_contents.htm

2 thoughts on “Θόρυβος κέντρων διασκέδασης”

  1. Καλημερα,
    θα ηθελα να ξερω τι ενεργειες μπορω να κανω ωστε να σταματησει να ηχορυπαινει ενα κτημα διασκεδασης διπλα μου.
    Στην αστυνομια οπου απευθυνθηκα δεν ηταν και πολυ ζεστοι στο να με εξυηρετησουν.
    ευχαριστω πολυ

  2. Όταν καθημερινά το σουβλατζίδικο της γειτονιάς , δίπλα στο σπίτι σου, κλείνει 1:00-1:30 έχοντας μουσική και φωνάζοντας μεταξύ τους όλοι πίνοντας χαλαρά μια μπύρα “μαζεύοντας” τί μπορεί να γίνει ??????

Leave a Comment