Επερώτηση στη Βουλή για την ηχορύπανση

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΛΑ: ΝΕΑ ΔHMOKPATIA
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΑΧΑΪΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Α. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Β. Προστασίας του Πολίτη.
ΘΕΜΑ : Το πρόβλημα της ηχορύπανσης.
Σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις, οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων στη χώρα μας εκτίθενται σε πολλά παραπάνω ντεσιμπέλ από το ανώτατο θεσμοθετημένο όριο, ενώ η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λαμία συγκαταλέγονται στις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι το 60% των κατοίκων της πρωτεύουσας υποφέρει από τον αστικό και κυκλοφοριακό θόρυβο, ο οποίος ξεπερνά κατά μέσον όρο τα 75 dB (ντεσιμπέλ) ενώ το όριο ανοχής του ανθρώπινου οργανισμού έχει καθοριστεί στα 70.
Την κύρια πηγή θορύβου αποτελεί η κυκλοφορία των οχημάτων και ιδίως των ανεξέλεγκτων για τις εξατμίσεις τους δικύκλων, καθώς και τα καταστήματα διασκέδασης και καφετέριες που παραβαίνουν συχνά τα επιτρεπόμενα όρια ήχου, χωρίς να σφραγίζονται από τις δημοτικές ή νομαρχιακές αρχές, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 110 εκατομμύρια άνθρωποι στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία και στον ύπνο τους εξαιτίας της ηχορρύπανσης. Σε δεκάδες χιλιάδες μετριούνται οι πρόωροι θάνατοι από καρδιακές ασθένειες που καταγράφονται ετησίως και αποδίδονται στη μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο, ενώ υπολογίζεται ότι 120 εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής εξαιτίας της εργασίας σε συνθήκες θορύβου.
Οι επιπτώσεις της συνεχούς έκθεσης σε θόρυβο ποικίλλουν. Διαρκής έκθεση, για παράδειγμα, σε στάθμη 30 dB προκαλεί διαταραχές ύπνου και αίσθημα κόπωσης, έκθεση σε στάθμη 50 dB διαταραχές του λόγου και της επικοινωνίας, έκθεση σε 80 dB διαταραχές στη συμπεριφορά, ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, αλλά και προβλήματα στην απόδοση στην εργασία, τη μνήμη κ.λπ. Σε υψηλότερα επίπεδα, ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει επίσης καρδειαγγειακές και άλλες παθοφυσιολογικές διαταραχές. Στις «παράπλευρες» συνέπειες της έκθεσης σε θόρυβο είναι και η πρόκληση ατυχημάτων μέσω της οδήγησης. Ιδιαίτερη ευαισθησία στην ηχορρύπανση εμφανίζουν τα παιδιά, ενώ ο θόρυβος επιδρά δυσμενώς και στη μαθησιακή διαδικασία.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. κ. Υπουργοί:
Α. Αν έχουν γνώση του προβλήματος που υφίστανται καθημερινά οι πολίτες από την ανεξέλεγκτη ηχορρύπανση;
Β. Αν προτίθενται να λάβουν μέτρα και ποια είναι αυτά για την αντιμετώπισή του ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

1 thought on “Επερώτηση στη Βουλή για την ηχορύπανση”

  1. Όσον αφορά τα κέντρα διασκέδασης νομίζω πως οι διατάξεις υπάρχουν και είναι σαφείς. Το ζήτημα είναι αν πρόκειται να εφαρμοστούν. Για όλους και για όλες. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η ασυδοσία και το θράσος ορισμένων καταστηματαρχών αλλά και η ανεκτικότητα και η αδιαφορία που δείχνουν οι δημοτικές αρχές στα θέματα ηχορύπανσης είναι πέρα για πέρα προκλητικές. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι κύριοι Υπουργοί, οι Δημοτικές Αρχές και γενικώς όλοι οι αρμόδιοι για τα συγκεκριμένα θέματα είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η ΄κονόμα και η διασκέδαση κάποιων να γίνεται σε βάρος των υπολοίπων.

    Κοιτάμε πως να βουλώσουμε τις τρύπες του προυπολογισμού και άλλα τέτοια πολύπλοκα προβλήματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να λύσουμε απλά, σαφή και προφανή προβλήματα τις καθημερινότητας μας. Αναμένουμε την απάντηση των αρμοδίων…

Leave a Comment