Κανένα μέτρο για την ηχορύπανση

15.01.08

Κανένα μέτρο για την ηχορύπανση

Ιφιγενεια Διαμαντη

«Μειώνει τον ημερήσιο χρόνο των ανοικτών παραθύρων». «Ενισχύει την πρόθεση για αλλαγή του τόπου κατοικίας». «Προκαλεί αίσθημα ανησυχίας». «Επηρεάζει την κοινωνικότητα και την ομιλητικότητα». Είναι μερικές από τις επιπτώσεις στην υγεία που φαίνεται ότι έχει η αστική ηχορύπανση στον άνθρωπο, σύμφωνα με σχετικές έρευνες που παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο της ημερίδας «Οι επιπτώσεις της ηχορυπάνσεις στα αστικά κέντρα – Αναγκαία μέτρα και παρεμβάσεις» που συνδιοργάνωσαν η Νομαρχία Πειραιά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Περίπου 6 στους 10 κατοίκους της Αθήνας και του Πειραιά εκτίθενται καθημερινά σε στάθμη θορύβου 75 ντεσιμπέλ (θορυβώδης κατάσταση) με ανώτατο όριο τα 70 dB. Σε λεωφόρους με πυκνή κυκλοφορία, η μέση στάθμη θορύβου ξεπερνά τα 81 dB (απαράδεκτη κατάσταση), ενώ χαρακτηριστικά, η στάθμη θορύβου αγγίζει τα 79 dB (πολύ θορυβώδης κατάσταση) στη Λ. Κηφισού στο ύψος του Μοσχάτου και του Ν. Φαλήρου.

Οι κυκλοφοριακά βεβαρημένες οδικές αρτηρίες στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση δήμων όπως η Νίκαια, ο Κορυδαλλός, το Πέραμα, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, όπου κατά καιρούς έχουν μετρηθεί μερικά από τα πλέον θορυβώδη σημεία (81,8 dB στη Λ. Δημοκρατίας στο Κερατσίνι και 80,4 dB στη Γρ. Λαμπράκη στο γήπεδο του Ιωνικού). Στο πλαίσιο αυτό, ο νομάρχης Πειραιά, Γ. Μίχας πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Θορύβου Αστικού Περιβάλλοντος. Και ενώ με έρευνες καταδεικνύεται η σοβαρότητα του προβλήματος, κατά 6 μήνες έχει καθυστερήσει η εκπόνηση δυναμικών χαρτών θορύβου, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ (επικαλέστηκε υπηρεσιακούς παράγοντες ως αίτια της καθυστέρησης).

Οι χάρτες που πρέπει να συνταχθούν αφορούν πολεοδομικά συγκροτήματα άνω των 250.000 κατοίκων, μεγάλους οδικούς άξονες, τον κύριο σιδηροδρομικό άξονα, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που τον Μάρτιο του 2006 εναρμόνισε την εθνική με την κοινοτική οδηγία 2002/49/ΕΚ στο θέμα της ηχορύπανσης. Τον περασμένο Ιούλιο η Κομισιόν προειδοποίησε τις ελληνικές αρχές για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν εφαρμοστούν άμεσα οι κοινοτικές οδηγίες.

καθημερινη 15-1-2008

Leave a Comment