Ο θόρυβος βασανίζει τους μαθητές της Θεσσαλονίκης

18 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΗΡΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

Χαμηλότερες οι επιδόσεις των μαθητών στα θορυβώδη σχολεία

Σε ρυθμούς… ροκ, λόγω ηχορρύπανσης, γίνεται το μάθημα στο 75% των δημοτικών σχολείων της κεντρικής Θεσσαλονίκης, του δυτικού τομέα της και της Ανω Πόλης. Αποτέλεσμα είναι να δυσχεραίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία και να μειώνονται οι επιδόσεις των μαθητών.
Δεκαοκτώ από τα 24 σχολεία των περιοχών που εξετάστηκαν στο πλαίσιο έρευνας της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηχορρύπανσης, που προέρχεται από τον θόρυβο των διερχόμενων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και των κατασκευών στον περιβάλλοντα χώρο τους.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί περιγράφουν τους συγκεκριμένους ήχους ως έντονους, ρυθμικούς και διαρκείς, ενώ τα σχολεία χαρακτηρίζονται “ροκ σχολεία”.
Ενας στους δύο δήλωσε πως δυσκολεύεται να διδάξει ή να μελετήσει σε αυτές τις συνθήκες.
Οι υπεύθυνοι της έρευνας παραθέτουν τα στοιχεία μελέτης της Αμερικανικής Εταιρείας Ωτολογίας, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που έκαναν μάθημα σε τάξεις που βρίσκονται στην πιο θορυβώδη πλευρά του σχολείου είχαν χαμηλότερους βαθμούς από τους συμμαθητές τους που βρίσκονταν στην ήσυχη πλευρά.
Τα ευρήματα αυτά καθιστούν επιτακτική την αντιμετώπιση του θορύβου, με μια σειρά από προτεινόμενα μέτρα, όπως η αλλαγή των κουφωμάτων, η τοποθέτηση διπλών τζαμιών στα παράθυρα και κατάλληλων αντιθορυβικών υλικών στις τάξεις.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63239130

Leave a Comment