Ελλιπές το πλαίσιο για την ηχορύπανση στην Ελλάδα

17.01.08

Ελλιπές το πλαίσιο για την ηχορύπανση στην Ελλάδα

Η αδυναμία ελέγχου των ηχομονωτικών απαιτήσεων των κτιρίων, η ανάμειξη των χρήσεων γης, καθώς και η απουσία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πριν από κάθε πολεοδομικό σχεδιασμό, καθιστούν το θόρυβο ως μια ισχυρή απειλή για την κοινωνική υγεία – και συν τοις άλλοις κοστίζουν…

Του Χρήστου Σύλλα
syllas@kathimerini.gr

Ιδιαίτερα ανησυχητικές για την ανθρώπινη υγεία είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για το πρόβλημα της ηχορύπανσης στους αστικούς ιστούς της χώρας. Το ελλιπές νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο καθώς και η απουσία διοικητικού ελέγχου καθιστούν την ηχορύπανση ένα μείζον πρόβλημα υγείας.

Πέρα από τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη ακοή και στην ομαλή λειτουργία του ύπνου, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η ηχορύπανση συμβάλει εξίσου στην επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής υγείας, με τη διόγκωση του άγχους.

Πέρα από τους «φαινομενικά» υγιείς, περισσότερο επιρρεπείς στους ενοχλητικούς θορύβους είναι όσοι ήδη πάσχουν από κάποια αρρώστια ή η φυσιολογία τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στους, άνω του επιτρεπτού, περιβαλλοντικούς θορύβους.

Ανεπαρκείς έλεγχοι

Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στα αστικά κέντρα, οι περισσότεροι εισηγητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η παρακολούθηση των εκπομπών θορύβων στους αστικούς ιστούς της χώρας, είναι ελλιπής.

‘Ήδη, σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 49/2002 που προβλέπει την χαρτογράφηση θορύβου και τη θέσπιση μέτρων στις αστικές περιοχές, η χώρα μας έχει καθυστερήσει έξι μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Καραμέρο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης ΕΑΡΘ του ΥΠΕΧΩΔΕ, μόλις την Πέμπτη θα ανοιχθούν οι φάκελοι με τις προσφορές για το διαγωνισμό που αφορά στη ψηφιακή χαρτογράφηση των περιοχών. Ο κ. Καραμέρος απέδωσε την καθυστέρηση αυτή σε «υπηρεσιακούς παράγοντες».

Παράλληλα, κατέστη σαφές ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, καταστήματα διασκέδασης ή καφετέριες που παραβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια ήχου δεν σφραγίζονται αυτομάτως από τους δήμους ή τις Νομαρχίες. Κι’ αυτό στις περιπτώσεις όπου τα καταστήματα αυτά υπόκεινται σε έλεγχο.

Την ίδια στιγμή, ο επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Γ. Καμπουράκης, επεσήμανε την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ηχομόνωσης στα κτίρια, λέγοντας πως, ενώ η πολιτεία κάνει λόγο για μελέτες ηχομόνωσης κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει.

Η εκ των υστέρων παρέμβαση, μάλιστα, φέρεται να ανεβάζει το κόστος κατά 35%. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κόστος που προκαλείται από το θόρυβο μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 100 δισ. ευρώ ετησίως. Κύριος λόγος είναι η οικονομική εξασθένηση των περιοχών που παρουσιάζουν υψηλούς βαθμούς όχλησης, υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο και απωθούν τους κατοίκους. Για τη χώρα μας, τέτοιες τάσεις εντοπίζονται στην περιοχή του Μοσχάτου καθώς στη γύρω περιοχή είναι έντονη η δραστηριότητα βιοτεχνιών και βιομηχανιών, φορέων υψηλών εκπομπών θορύβων.

Ο κ. Καμπουράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μη πρόβλεψη σχεδίου απέναντι στην αναμενόμενη, λόγω των κλιματικών αλλαγών, αύξηση της αγοράς των κλιματιστικών που αποτελούν μια σημαντική πηγή θορύβου.

Iδιαίτερα «θορυβώδης» η Ευρωπαϊκή Ένωση

Εκτεθειμένοι σε επιβλαβείς για την υγεία θορύβους φαίνεται πως βρίσκονται οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ε.Ε., ένα ποσοστό της τάξεως του 19% βρίσκεται σε περιοχές με υψηλές στάθμες θορύβου, την ίδια στιγμή που το 20-25% του πληθυσμού των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών ενοχλείται από το θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 50% των κατοίκων του Οργανισμού, δηλαδή πάνω από 330 εκατομμύρια άτομα, ζουν σε περιοχές όπου η στάθμη θορύβου ξεπερνά το όριο ενόχλησης. Παράλληλα, ένα 15% κατοικεί σε περιοχές με στάθμη θορύβου που ξεπερνά το μέγιστο ανεκτό.

www.kathimerini.gr

Hμερομηνία :  14-01-08 Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Leave a Comment