Ηχορύπανση απο εστιατόριο-μεζεδοπωλείο στο Π. Φάληρο

Καλησπέρα,

Έπειτα από αρκετούς μήνες ψαξίματος για νομοθεσίες και καταγγελίες περί ηχορύπανσης στο διαδίκτυο βρήκα χθές το βράδυ το site σας. Επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι έχω βρει τις απαντήσεις που έψαχνα θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα στα οποία πιθανώς θα μπορούσατε να με βοηθήσετε.

Μένω στο Π.Φάληρο και ακριβώς απέναντι από το σπίτι μου λειτουργεί κατάστημα υγιειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο είναι καταχωρήμενο στον δήμο ως εστιατόριο-μεζεδοπωλείο. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο ως τέτοιο δεν λειτουργεί πλέον και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Η ανεπαρκής -έως και μηδαμινή- ηχομόνωση έχει ως αποτελέσμα ο,τιδήποτε συμβαίνει εντός του καταστήματος να ακούγεται και έξω. Η λειτουργία στερεοφωνικού συγκροτήματος κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και ιδιαίτερα το βράδυ απλά μας έχει κόψει τον ύπνο, υπάρχουν δε
απόγευματα κατά τα οποία η ένταση φτάνει σε εκκωφαντικά επίπεδα. Έχουμε επικοινωνήσει πάμπολλες φορές με τους ιδιοκτήτες οι οποίοι κάθε φορά μας υπόσχονται ότι θα αλλάξει η κατάσταση και ότι θα φροντίσουν να λύσουν το πρόβλημα αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: ‘ησυχάζουν’ για 5-10 ημέρες και μετά αρχίζει πάλι η ίδια ιστορία. ΔΕΝ έχουμε κάνει σοβαρές νομικές κινήσεις μέχρι τώρα παρά μόνο έχουμε καλέσει την αστυνομία η οποία προκλητικά τις περισσότερες φορές περνά από έξω από το κατάστημα κορνάρνοντας με νόημα μια-δυο
φορές και μετά φεύγει χωρίς να σημειώνεται η παραμικρή παράβαση. Επειδή όμως ο κόμπος έχει φτάσει πλεον στο χτένι θα ήθελα, πριν απευθυνθώ σε κάποιο δικηγόρο ή στον εισαγγελέα, να ρωτήσω τα εξής:

1. Το κατάστημα έχει και υπαίθριο χώρο το καλοκαίρι στον οποίον είναι τοποθετημένα ηχεία. Είναι νόμιμο αυτό?
Απάντηση: Την άδεια την χορηγεί ο Δήμος . Ζήτηστε απο το Δήμο να σας ενημερώσει τι προβλέπει η άδεια που έχει δοθεί.
2. Στη θερινή περίοδο κατά την οποία ανοίγουν όλα τα τζάμια και τα παράθυρα αποτελεί παράβαση η λειτουργία μουσικής κατά τις ώρες κοινής ησυχίας?
Απάντηση: Προφάνως ΝΑΙ. Τα επιτρεπόμενα όρια είναι για τις ώρες ΜΗ κοινής ησυχίας.
3. Οι περισσότεροι πελάτες του καταστήματος φωνασκούν, τραγουδούν και γενικότερα δημιουργούν μια απίστευτη οχλαγωγία που τις ώρες κοινής ησυχίας είναι ιδιαιτέρως ενοχλητική. Τι προβλέπει ο νόμος για την οχλαγωγία σε αυτήν την περίπτωση? Μπορώ/Πρέπει να θίξω αυτό το ζήτημα στον δικηγόρο ή δεν γίνεται τίποτα?
Απάντηση: Ο νόμος προβλέπει το ίδιο για οποιαδήποτε μορφή όχλησης [ΦΕΚ 15Β/1996]
4. Θα ήταν σκόπιμο να γίνει αυτό το λεγόμενο τεστ ηχοαπόμονωσης με πρότυπη πηγή θρύβου?
Απάντηση: Ναι. Το τεστ μπορεί να γίνει απο το αρμόδιο τμήμα της Πολοεδομίας
5. Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσατε να μας προτείνετε ως τρόπο λύσης του προβλήματος? Τι θα μας συμβουλεύατε να κάνουμε?
Έχουμε προσπαθήσει να λύσουμε ειρηνικά το πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιοι συμπολίτες μας δεν σέβονται και δεν λογαριάζουν ούτε νόμους ούτε ώρες κοινής ησυχίας ούτε γείτονες ούτε τίποτα. Μεγάλο μερίδιο σε αυτό το πρόβλημα έχει βέβαια και το κράτος το οποίο αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο και στις απλότερες των περιπτώσεων.
Απάντηση:
1]Να καλέσετε το 100 και να κάνετε μήνυση.
2]Να απευθυνθείτε στο Δήμο
3]Να απευθυνθείτε στο Συνήγορο του Πολίτη
4]Να πάτε στο Αστυνομικό Τμήμα και να πείτε στο Διοικητή να πάρει τηλέφωνο τους ιδιοκτήτες
5]Να απευθυνθείτε στο Εισαγγελέα
6]Να απαιτήσετε ασφαλιστικά μέτρα.
7]Να βρείτε τα σπίτια των ιδιοκτητών και την ώρα που κοιμούνται , που συνήθως είναι σε ώρες ΜΗ κοινής ησυχίας , και να κορνάρετε μέχρι να τους ξυπνησετε.
8]Την ώρα που σας ενοχλούν να αρχίσετε να παίζετε σε μεγάλη ένταση  γύφτικα τραγούδια

Οποιαδήποτε βοήθεια σας θα μου ήταν χρήσιμη.

Ευχαριστώ πολύ,
Γιάννης Παναγιωτόπουλος

Leave a Comment