Η εισήγηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας

25.09.07

Κύριε δήμαρχε αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Το θέμα για το οποίο θέλω να σας ενημερώσω σήμερα είναι η ηχορύπανση στη πόλη μας.
Αφορμή για να ασχοληθώ με αυτό το θέμα είναι άρθρο του Ε.Τ 7-8-2007 στο οποίο η Λαμία μαζί με την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο  συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε πιο θορυβώδεις πόλεις τις Ευρώπης και η Ελλάδα να είναι η πιο θορυβώδης χώρα της Ευρώπης . Το δημοσίευμα αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι καθημερινά ζούμε στη Λαμία: Αυτοκίνητα και κυρίως δίκυκλα, με πειραγμένες τις εξατμίσεις , όλες τις ώρες της  μέρας εκπέμπουν θόρυβο πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κοιμηθούμε ούτε τις ώρες κοινής ησυχίας. Οι θόρυβοι αυτοί πολλές φορές είναι 1.000.000 φορές ισχυρότεροι από το νόμιμο επιτρεπτό. Η ένταση που εκπέμπει ένα δίκυκλο μπορεί να φτάσει τα 120db όταν η νόμιμη επιτρεπτή στάθμη είναι περίπου 60db. Η ένταση των  120db είναι 1.000.000 φορές ισχυρότερη από εκείνη των 60db και ΟΧΙ διπλάσια.
Έρευνα του πολυτεχνείου Αθηνάς έδειξε ότι τουλάχιστον το 40% των δίκυκλων που κυκλοφορούν στην Αττική εκπέμπουν στάθμες θορύβου υψηλότερες από τις επιτρεπόμενες με το 60% των κατοίκων της να υποφέρει από το μηχανολογικό, κυκλοφοριακό και αστικό θόρυβο.
Δεν έχω δει ποτέ την Τροχαία να σταματάει μηχανάκι για την ηχορύπανση ούτε να κάνει μετρήσεις . Από ότι ενημερώθηκα από το διοικητή της τροχαίας Λαμίας ο λόγος που δεν γίνονται μετρήσεις   είναι ότι  η τροχαία μπορεί να κάνει ελέγχους επιπέδου θορύβου μόνο με την συνεργασία υπαλλήλων του ΥΠΕΧΩΔΕ όπως προβλέπει ο νόμος , λόγος που κατά τη γνώμη δεν δικαιολογεί τη ανυπαρξία ελέγχων.
Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να συνεργαστούν δυο υπηρεσίες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα?
Σας Παρακαλώ   να κάνουμε  μια προσπάθεια  ώστε να ξεκινήσουν επιτέλους οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και παράλληλα να αρχίσει μια διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο θέμα της ηχορύπανσης.
Για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού έχω δημιουργήσει το site www.ixoripansi.gr .
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
Λαμία 24-9-2007

Καλοδήμος Δημήτρης

Leave a Comment