Παρατηρητήρια για την ηχορρύπανση στήνει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε πέντε πόλεις

ΣΕ ΠΑΤΡΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΒΟΛΟ
Παρατηρητήρια για την ηχορρύπανση στήνει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε πέντε πόλεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΣΧΕΔΙΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος του θορύβου σε πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας- πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- ετοιμάζεται να εκπονήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε χτες με την έγκριση από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ των σχετικών μελετών χαρτογράφησης του θορύβου στην Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τον Βόλο, τη Λάρισα και τα Ιωάννινα.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να προχωρήσει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την παρακολούθηση και καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επτά πόλεις της περιφέρειας, στις οποίες διαπιστώνονται ήδη προβλήματα ρύπανσης παρόμοια με αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, όσον αφορά την ηχορρύπανση, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, αποδέσμευσε χτες κονδύλι ύψους 4 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών χαρτογράφησης του θορύβου στα πολεοδομικά συγκροτήματα Πάτρας, Ηρακλείου Κρήτης, Βόλου, Λάρισας και Ιωαννίνων, τα οποία έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων.
Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων μελετών και με την έκδοση των «στρατηγικών χαρτών θορύβου»- ενέργειες με τις οποίες η χώρα μας θα εναρμονιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/49- θα υπάρξει αφενός η αποτύπωση των επιπέδων θορύβου στις προαναφερόμενες πόλεις και αφετέρου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις- σχέδια δράσης για τη διαχείριση των προβλημάτων και των επιπτώσεων του θορύβου.
«Με τους στρατηγικούς χάρτες θορύβου και τα σχέδια δράσης θα πετύχουμε τη μείωση του θορύβου και τη βελτίωση του ακουστικού περιβάλλοντος στις προαναφερόμενες πόλεις», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Και για τους ρύπους

Την ίδια στιγμή, πρόκειται να διατεθεί κονδύλι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Καβάλα, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Ηράκλειο, Μεγαλόπολη και Μυτιλήνη.
Με την εγκατάσταση νέων σταθμών μέτρησης ρύπων ή την αναβάθμιση των υπαρχόντων σταθμών στις πόλεις αυτές, ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, «θα πετύχουμε την αξιοπιστία των μετρήσεων στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, την κάλυψη μεγαλύτερου ποσοστού του συνολικού πληθυσμού και των οικοσυστημάτων που εκτίθενται στη ρύπανση, καθώς και την καλύτερη εκτίμηση του φαινομένου της διασυνοριακής ρύπανσης». Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, «θα διασφαλιστεί έτσι, η καλύτερη δυνατή ποιότητα του αέρα, συνδυάζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη με το υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών».

Leave a Comment